Екскурсія в Решетилівський край майстрів

За нашою спиною – Велика українська історія

Ми завжди мріємо подорожувати… Поїхати за кордон, побачити інші країни, дізнатись щось нове та скупити купу дрібничок на пам’ять. Нас завжди манить щось недосяжне…Але що ми знаємо про свою Батьківщину, про свій рідний край? Перш ніж шукати іншої землі, сповна насолодись красою рідної…

Саме такі думки виникли в мене в голові, після Екскурсії в Решетилівський край майстрів…

Решетилівка. Наче ось тут близько, недалеко від Полтави, здавалось що може бути цікавого в звичайнісінькому районному центрі на Полтавщині, де наче вже все бачив і знаєш…Але ж ні, коли починаєш цікавитись, перед тобою відкривається все багатство та різномаїття української майстерності.

12 листопада Дем’яненко Наталія Василівна в рамках дисципліни «Сталий розвиток сільських територій» та роботи Ресорного центру зі сталого розвитку при Полтавській державній аграрній академії організувала поїздку в смт.

Решетилівка. Менеджери 4 курсу 2 групи та 1 курсу (інтегровані), економісти 3 курсу 1 групи разом з викладачами мали екскурсію по видатних культурних закладах Решетилівки, яка на весь світ славиться своїм килимарством, живописом та ткацькою справою. Серед них був і  Решетилівський районний цент культури і дозвілля «Оберіг». Завдяки досвідченим працівникам цього закладу, що проводили екскурсію, ми дізналися що Решетилівська земля багата талантами, як сучасного покоління так і минулих. Спочатку ми були присутні на показі вишитого українського одягу. Зацікавило те, що всі моделі, які виходили на сцену, власноруч вишивали свої наряди під керівництвом славнозвісної майстрині Вакуленко Надії Вікторівни. Виявляється давня українська вишивка личить всім поколінням та виглядає дуже вишукано навіть в рамках  сучасної моди.

    

      

     

Далі, екскурсія продовжилась у Решетилівській майстерні художніх промислів. Там ми змогли побачити велике розмаїття гобеленів – це наче справжні картини з ниточок,  вишитих українських сорочок ручної та машинної вишивки.

  

  

Нам навіть видалась можливість спостерігати як майстрині на ткацькому станку створюють новий шедевр та займаються машинною вишивкою.

 

Потім побували у музеї килимарства та ткацьких виробів, де доторкнулись до цілої історії та великої спадщини нашого народу. В цьому нам допомогли трьохсотрічні килимові станки, за якими ткали наші предки, дуже красиві орнаменти килимів та рушників, веретена, човники та інші приладдя для ткацької справи, яким вже не одна сотня літ. Дивовижно те, що колись тут працювали такі видатні майстри як Товстуха Леонід Самійлович – народний художник України, директор фабрики художніх виробів ім. Клари Цеткін та Бабенко Надія Несторівна – художник декоративного мистецтва, заслужена майстриня народної творчості УРСР.

 

У виставочному залі екскурсанти переглянули багато унікальних килимів і гобеленів створених Л.Товстухою.

 

Завершалась екскурсія в Решетилівському художньому професійному ліцеї. В цьому закладі навчаються майбутні вишивальниці, килимарниці, кравчині, закрійники та живописці. Відвідали музейну залу ліцею, де мали можливість переглянути всі дипломні роботи випускників. Безліч цікавих та унікальних речей було продемонстровано, серед яких ляльки-мотанки, писанки, роботи з квілінгу, вишивані сукні, рушники та сорочки також сподобались пейзажні живописні картини.

 

Приємно відмітити що справжні українські вироби ручної роботи, які несуть в собі всю історію нашого народу завжди високо цінувалися і цінуються по сьогодні не тільки на території нашої держави а й далеко за її межами.

Приємно смакували відвідувачі екскурсії у символічній українській хаті чай з чебрецю та печиво, заспівали дружно українську пісню, а при виході під оберегом загадали бажання.

Студенти щиро дякують всім організаторам цієї екскурсії за неймовірно цікаву поїздку та корисно проведений час.

студентка 4 курсу 2 групи
факультету економіки та менеджменту
напряму підготовки "Менеджмент"
Мостова Маргарита

Мітки: 

Діяльність: