Громадянські лекторії – замовлення часу!

Біля 400 студентів та запрошені взяли участь у інноваційному I Громадянському лекторії  «Вільні громадяни, сильні громади – запорука ефективної держави», який проходив в академії 11-12 червня. Організатори лекторію -  Громадська організація «Студентська республіка» та Полтавська державна аграрна академія.
Організатори ставили за мету  створити потужний осередок інтелектуальної, змістовної роботи, що стало б засобом посилення актуалізації  модернізацій них  змін на Полтавщині й Україні в цілому. Формат заходу – інтенсивний лекторій із подальшим обговоренням доповідей на зазначену тему.
Актуальність лекторію полягає у важливості викликів перед  державою та світом, які виникли в результаті  буремних подій 2013-2015рр. в Україні. Ролі громад у забезпеченні стабільності суспільного ладу та поштовху до якісних змін значно зростає. Занепокоєння викликає й імітація здійснення вкрай потрібного проекту децентралізації в Україні, коли б влада від олігархічних ієрархій переходила до мереж громад і вільних громадян.
Крім студентів, участь у проекті  взяли громадсько-політичні активісти регіону ( депутати обласної ради -  Дмитро Хрістов та Руслана Крайнова), соціально активні гості, передусім, лідери республіканців із інших регіонів України  (Сум, Чернігова, Херсону, Лубен), журналісти, блогери, держслужбовці .
Серед доповідачів відомі українські, іноземні та полтавські філософи, політологи, футурологи, медійники тощо, такі як політологи Андрій Окара й Андрій Мішин, філософ Сергій Дацюк, психолог, священик о. Антоній Рудий, економіст, директор навчально-наукового інституту економіки і бізнесу Полтавської державної аграрної академії Олександр Галич та ін.
В роботі лекторію взяв участь і виступив  Національний лідер Студентської республіки Павло Вікнянський. Він окреслив основні завдання Студентської республіки в єдиному всеукраїнському процесі формування Громадянського суспільства, наголосив, що молодь, особливо студентська, повинна свідомо брати участь у реформах та перетвореннях.
Цікава і змістовна дискусія відбулася і під час засідання круглого столу «Потужні громади як неодмінний чинник інноваційного розвитку територій».
Головував під час  лекторію  учасник Міжнародного оргкомітету Студреспубліки -  Олег Слизько.
Підсумовуючи роботу 1 Громадянського лекторію  «Вільні громадяни, сильні громади – запорука ефективної держави» організатори наголошували на зацікавленості суспільства в проведенні реформування громадянського суспільства і відповідальної ролі в цьому процесі кожного громадянина, особливо, молоді.