Інформаційний семінар по використанню відновлюваної енергії.

У четвер, 20 листопада 2014 року, викладачі та студенти факультету економіки  та менеджменту Полтавської державної аграрної академії відали інформаційний семінар по використанню відновлюваної енергії на об’єктах соціальної сфери в сільських територій  в рамках проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» (МРГ) (третя фаза).  Основна частина семінару  відбулася в Чутівській райдержадміністрації і розпочалась зі вступного слова поважних гостей та господарів заходу, а саме: першого заступника голови Полтавської облдержадміністрації О. С. Пругло; заступника голови Полтавської обласної ради В. М. Миколайчука; в.о. голови Чутівської районної ради В.Г. Калаура та голови Чутівської райдержадміністрації Л.А. Володінської, в.о. директора Департаменту – начальник управління інвестиційної діяльності та міжнародного співробітництва Департаменту економічного розвитку Полтавської облдержадміністрації Д. В. Орлова.
Про стан реалізації проекту  на території Чутівського району доповів координатор Чутівського РРЦ І. Курінний.  Він розповів присутнім про здобутки проекту за роки його впровадження в районі та плани на майбутнє. Після цього всі присутні могли переглянути  презентації-звіти про роботу громадських організацій району, таких як «Спільна надія» Новокочубеївської  сільської громадської організації, «Довіра і єдність» Василівської СГО та «Джерело надій» Филенківської СГО.
Також у семінарі  взяли участь і доповідачі від Полтавської державної аграрної академії. Доцент кафедри фізики, автоматизації та механізації автоматичних процесів Калініченко В.М. розповів про інноваційні технології теплопостачання від відновлюваних джерел енергії  на прикладі сонячних батарей, які успішно використовуються в академії.
По закінченню семінару усі бажаючі могли переконатись в доцільності і результатах роботи проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», зокрема побачили інноваційні технології вуличного освітлення та відвідали Кочубеївську сільську школу. Директор закладу розповіла про те, як проект  вплинув на їхнє життя. Адже ще декілька років тому всі учні і учителі мерзли в старих корпусах школи через відсутність капітального ремонту і чималі щілини у вікнах. Але з появою громадської організації, жителі села  знайшли кошти, провели тендер і  встановили нові пластикові вікна та двері у приміщенні школи. Тепер ні учні, ні учителі не відчувають дискомфорту через холод.
По закінченню програми студентів очікував цікавий конкурс, під час якого вони отримали можливість самостійно розробити проект, який хотіли б реалізувати на території села (потрібно було на ватмані вказати його назву, мету, завдання та приблизний кошторис) та спробувати знайти інвесторів для його впровадження. Потенційними уявними спонсорами, до яких звертались студенти були: голова обласної адміністрації, голова районної адміністрації, голова асоціації фермерів та депутат. Переможці гри отримали солодкий подарунок.
Тож,  підсумовуючи, варто зазначити, що поїздка була досить цікавою та корисною, і допомогла студентам та викладачам більше дізнатись про можливості і результати проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Студенти відмітили, що досвід проекту доцільно було б перейняти і для їх сільських громад. Дякуємо всім організаторам, доповідачам та учасникам семінару!