ПДАА зміцнює співпрацю з Канадою

Полтавська державна аграрна академія
зміцнює співпрацю з Канадою

15-24 березня 2015 року відбувся візит ректора Полтавської державної аграрної академії до Канади у рамках місії зміцнення партнерства між українськими та канадськими вищими навчальними закладами. У місії брали участь керівники провідних вищих навчальних закладів аграрного спрямування: Станіслав Ніколаєнко – ректор Національного університету біоресурсів та природокористування, Володимир Ладика – ректор Сумського національного аграрного університету, Дмитро Онопрієнко – перший проректор Дніпропетровського державного аграрно-економічного університету, Андрій Попов – керівник відділу міжнародних зв’язків Харківського національного аграрного університету ім.. В.В. Докучаєва.

Метою даного візиту було зміцнення інституційного партнерства із канадськими закладами вищої освіти у сфері сільського господарства, покращити існуючу та майбутню спільну партнерську діяльність.

Місією було передбачено досить насичену робочу програму перебування. Представниками українських університетів були відвідані 3 канадських університети: Університет Манітоба, Університет Саскачеван, Університет МакЕван.

В університеті Манітоба відбулися зустрічі із керівництвом університету, представником відділу міжнародних зв’язків, представниками факультету агрономії та продовольчих наук. Відбулися також зустріч із високо посадовцями Міністерства сільського господарства та сільського розвитку провінції Манітоба. Досить продуктивною та пізнавальною була зустріч із керівництвом Річардсон центру функціонального продовольства та харчових добавок. Відвідано також Національний центр тваринництва та охорони навколишнього середовища, Дослідницький центр фермерства та продовольства, які входять до складу Університету Манітоба. Досить цікавим стало відвідання школи сільського господарства, де проводять підготовку менеджерів для ведення фермерського бізнесу.

В університеті Саскачеван відбулася зустріч з ректором університету та деканом факультету сільського господарства та біоресурсів. Відвідано Центр довкілля, сталого розвитку та токсикології , школу довкілля та сталого розвитку. Відбулася зустрічі з директором з міжнародного партнерства та досліджень. Представників українських університетів було ознайомлено із учбовими приміщеннями, лабораторіями, центрами проведення досліджень молокопродуктів, контролю довкілля. Також відбулася зустріч із представниками міністерства сільського господарства та продовольства провінції Саскачеван.

У провінції Альберта відбулися зустрічі із керівництвом Університету МакЕван, відвідані наукові лабораторії.

Відбулися зустрічі з Міністерствами сільського господарства та продовольства провінцій Манітоба, Саскачеван, Альберта.

Підведенням підсумків візиту стало обговорення можливих моделей між канадськими та українськими навчальними закладами:

  • Розробка нових спільних навчальних курсів та програм.
  • Обмін студентів та науково-педагогічного колективу.
  • Стажування студентів.
  • Спільні наукові проекти, зокрема у сфері біоенергетики.
  • Організація семінарів, конференцій.

Сподіваємося, що отриманий досвід обов'язково стане у пригоді і зовсім скоро колеги з Канади приїдуть переймати і наш досвід.

Анна Тараненко, Тетяна Бардіна