Презентація історичної монографії «Випускники Віленського військового піхотного училища у боротьбі за українську державність (1917 – 1923 рр.)» у стінах Полтавської державної аграрної академії!

Сьогодні відбулася презентація історичної монографії «Випускники Віленського військового піхотного училища у боротьбі за українську державність (1917 – 1923 рр.)» професора Шаравари Тамари Олексіївни.

Наступного року вся Україна відзначатиме 100-річчя національно-визвольних змагань 1917–1921 рр. і, водночас, широкі кола громадськості вшановуватимуть пам’ять поборників української державності, зокрема тих військових, які продовжували боротьбу за українську ідею протягом 1921–1924 років у таборах для інтернованих – за межами України. З метою вшанування традицій боротьби за незалежність і соборність України особливу увагу до цієї теми привернув і Президент України П. Порошенко Указом №17/2016 «Про заходи з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917–1921 років».

Історія даного дослідження почалася у липні 2015 р., коли в Полтавській державній аграрній академії викладачі і студенти зібралися для вшанування 100-річчя від часу розквартирування у станах Духовної семінарії (наразі територія аграрної академії) Віленського військового піхотного училища. Ініціювали свято представники Литовської Військової академії імені генерала Йонаса Жемайтиса та фонду Унія 1219.

Минув рік і наукові пошуки доктора історичних наук, професора, завідувача кафедри іноземних мов та українознавства Шаравари Тамари Олексіївни увінчалися успіхом. Було досліджено біографії 33-х випускників училища, зокрема їхню службу у війську УНР, перебування в польських таборах для інтернованих, активну боротьбу за ідею української державності в колах діаспори. Основним блоком джерельної бази цієї наукової студії стали архівні матеріали, що зберігаються в Центральному державному архіві вищих органів влади та управління (ЦДАВО) України та Центральному державному історичному архіві (ЦДІАК) України м. Київ. Зокрема, у ЦДАВО України опрацьовано фонди: 907, 978, 1001, 1075, 1077, 1078, 1318, 3172, 4592 та ін., у ЦДІАК України – фонди 311 й 363. Водночас були використані опубліковані праці й спогади як безпосередніх учасників національно-визвольних змагань, так і дослідження сучасних істориків.

На презентацію книги зібралися студенти, викладачі, колеги інших навчальних закладів, а також учасники АТО.

Дослідження, як і друк книги стали можливі за фінансової підтримки полтавського мецената Віктора Васильовича Дядечка.

З книгою можна ознайомитися у провідних бібліотеках України та безпосередньо в бібліотеці Полтавської державної аграрної академії.