Україна XXI століття: наш вибір сьогодні - ваше майбутнє завтра

Сучасні процеси глобалізації зумовлюють необхідність приєднання України до міжнародних економічних і, зокрема, торговельних організацій. Зробити правильний вибір та трансформувати його в реальність є питанням життєвої необхідності для України.

Перед Україною постають два можливих варіанти стратегії розвитку зовнішньоекономічних відносин:

1. Західний вибір: інтеграція у Європейський Союз.

2. Східний вибір: інтеграція з Російською Федерацією, іншими країнами Євразійського Співтовариства, СНД, створення спільно з ними нових організацій.

Саме тому Інститутом стратегічних оцінок (ІСО) при Президентському фонді Леоніда Кучми «України» було оголошено конкурс серед студентів вузів усіх рівнів акредитації на тему: «Україна XXI століття: цивілізаційний вибір».

          

23 травня 2013 року в залі вченої ради Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбулася конференція з підведення підсумків конкурсу, де кращі студенти України дискутували над стратегічним вибором держави і напрямками її подальшого розвитку. Були присутні шановні гості та експерти, а саме: Кучма Л. Д. – екс-президент України (1994 – 2004 рр.); Кожара Л. О. – міністр закордонних справ України; Огризько В. С. – міністр закордонних справ України (2007 – 2009 рр.); Фесенко В. В. – політолог; Погребінський М. Б. – політолог; Шпек Р. В. – радник Президента України; Зленко А. М. – 4-й міністр закордонних справ України (2000 – 2003 рр.), ректори найактивніших вузів-учасників конкурсу.

У процесі обговорення аргументів «за» і «проти» студенти активно відстоювали власну точку зору і наголошували на основних аспектах їхнього бачення майбутнього цивілізаційного вибору для нашої держави (рис. 1).

Рис. 1. Розподіл конкурсантів за вузами, %

Серед кращих студентів, які обговорювали питання подальшого інтеграційного вибору були представники професійних напрямів підготовки, що не завадило їм аргументувати свою думку і її до оточуючих (рис. 2).

Рис. 2. Розподіл конкурсантів за фахом, %

 

Вищий бал за експертними оцінками отримали вузи столиці та центральних областей (рис. 3).

Рис. 3. Середній бал по найактивніших (за чисельністю конкурсантів) вузах

 

Комісія визначила для нагородження 100 учасників, які поділили між собою 5 перших, 15 – других, 30 – третіх та 50 – заохочувальних премій (рис. 4).

Рис. 4. Розподіл переможців за вузами, осіб

 

Студенти Полтавської державної аграрної академії активно співпрацюють в науковому напрямі з президентським фондом Л. Кучми «Україна» протягом 5 років, не винятком став і 2013 рік. До участі у конкурсі студентами академії було надіслано 42 конкурсні роботи.

Приємним є той факт, що 3 студенти Полтавської державної аграрної академії були відзначені преміями. Дипломом лауреата I ступеня нагороджено Власенко Аліну Олександрівну, студентку 3 курсу факультету економіки та менеджменту; дипломи лауреата II отримали: Есаулова Яна Вячеславівна, студентка 5 курсу факультету економіки та менеджменту, Діхтенко Інна Миколаївна студентка 3 курсу факультету обліку і фінансів.

 

Хочеться висловити слова вдячності ректору академії, професору Аранчій Валентині Іванівні та науковому керівнику к.е.н., доценту кафедри економіки підприємства Калініченку Олександру Володимировичу, за підтримки яких вже другий рік поспіль студенти-науковці Полтавської державної аграрної виборюють призові місця президентського фонду Л. Кучми «Україна».

Молодці, так тримати! Полтавська державна аграрна академія ще раз довела, що її студенти найкращі!!!