Виховання студентської молоді

«Полтавському сільськогосподарському товариству – 150 років та 95 річчя Полтавській державній аграрній академії» – така тематика кураторської години для студентів 3 курсу інженерно-технологічного факультету. Провели її куратори курсу, викладачі кафедри «Вищої математики, логіки та фізики» Шенгерій Людмила Миколаївна – завідувач кафедри вищої математики, логіки та фізики, доктор філософських наук, професор, Флегантов Леонід Олексійович – кандидат фізико-математичних наук,  доцент, професор кафедри, Антонець Анатолій Вікторович – кандидат педагогічних наук, доцент, Овсієнко Юлія Іванівна – кандидат педагогічних наук, доцент,  Горда Ірина Михайлівна – кандитат педагогічних наук, доцент кафедри,  Негребецький Ігор Станіславович – старший викладач,  Рижкова Тетяна Юріївна – старший викладач. З інформацію про ці знаменні дати виступила Морєва Тетяна Володимирівна зав. відділом обслуговування бібліотеки Полтавської державної аграрної академії.

У виступах було відмічено, що передумовою створення Товариства було скасування кріпосного права у 1861 році та інші реформи аграрного сектору економіки, які примусили пристосовуватися господарства привілейованих і непривілейованих станів до нових умов господарювання, які передбачали гостру конкурентну боротьбу за освоєння нових ринків товарів та послуг як на самій Полтавщині, так і за її межами. Пошук розв’язання даних проблем привів їх до усвідомлення необхідності використання передового світового досвіду ефективного ведення сільського господарства. Мова йшла про кооперативні форми об’єднань, одним із яких і стало Полтавське товариство сільського господарства, яке виникло у 1865 році. Засновниками товариства і ініціаторами об'єднання сільських господарів Полтавської губернії були великі землевласники князі Лев та Сергій Кочубеї.
29 вересня 1865 року у будинку Полтавського дворянського депутатського зібрання (Олександрівська площа, 37, нині вул. Жовтнева, 31) відбулося перше засідання членів Товариства сільського господарства. Першим президентом цього Товариства був обраний С.В. Кочубей.
Полтавське товариство сільського господарства поставило своїм завданням пошуки такої системи ведення господарства, яка б забезпечила високу дохідність у пореформений період, при нових економічних умовах, при розвитку природної промисловості і зростаючому попиті на сільськогосподарську продукцію.
На рубежі нового сторіччя і тисячоліття збулася споконвічна мрія хлібодарського загалу Полтавщини, до якої вона йшла понад 115 років.
Про відкриття аграрної академії полтавська громада, однією з перших на теренах тодішньої Росії, почала клопотатися ще в 1885 році. Тоді постало питання про створення сільськогосподарського інституту в Полтаві. Та, на жаль, царський уряд відхилив його.
У 1916 році історія ще раз надала Полтавській губернії шанс мати свій аграрний вищий учбовий заклад. Саме тоді, під час першої світової війни, вирішувалася доля одного з найбільших сільськогосподарських інститутів Росії — Ново-Олександрійського. Він був розташований у Польщі, й з метою збереження від захоплення німцями, його треба було евакуювати в глиб Росії. Полтавське губернське земство виступило з ініціативою про переведення цього інституту до Полтави.
Із 1 вересня 1920 року було проведено набір слухачів. Усього зараховано 49 студентів.
У 1921 році факультет був реорганізований спочатку  сільськогосподарський, а згодом — в агро-кооперативний технікум, а з 1929 року — в сільськогосподарський інститут. Нині це Полтавська державна аграрна академія, один з найкращих аграрних ВУЗів  України.
Також заплановано перегляд експозицій,  присвячених цій історичній  даті в музеї історії Полтавської державної аграрної академії та Полтавського краєзнавчого музею.