Послуги сертифікованої науково-дослідної лабораторії якості зерна

Адреса:
м. Полтава,
вул. Сковороди 1/3,
Полтавська державна аграрна академія,
корпус 4, ауд. 468
Контакти: 
Бараболя Ольга Валеріївна
Тел.: +38(066)728-44-95, +38(067) 605-40-86
Шакалій Світлана Миколаївна
Тел.: +38(095)396-33-28
 
Керівник лабораторії
професор, доктор сільськогосподарських  наук,
професор кафедри рослинництва
 

1. Основними завданнями лабораторії є:

  • Проведення аналізів показників якості зерна за заявками фізичних та юридичних осіб з видачею замовнику відповідних протоколів аналізу.
  • Навчання студентів та аспірантів  науково – дослідницькій роботі

Основними функціями лабораторії є:

  • В галузі виконання аналізів із якості зерна:
  • Відбір проб та виконання вимірювань.
  • Участь в роботі щодо підвищення професійного рівня працівників лабораторії шляхом консультацій, семінарів.
  • Організація та проведення внутрішнього лабораторного контролю точності виконання вимірювань.
  • Освоєння та впровадження в практику роботи нових методик виконання вимірювань.
  • Підтримання у належному робочому стані засоби вимірювальної техніки (ЗВТ), своєчасне забезпечення їх перевірки.
  • Облік нормативної документації лабораторії та забезпечення встановленого порядку її ведення.
  •  
  • Складання актів відбору проб, протоколів вимірювань, ведення робочої та облікової документації щодо виконання вимірювань показників якості зерна.
  • Ведення обліку роботи спеціалістами лабораторії.
  • Забезпечення виконання вимог законодавства щодо охорони праці та протипожежної безпеки при виконанні вимірювань в приміщеннях лабораторії.
  • Здійснення необхідних заходів щодо вивчення та дотримання співробітниками лабораторії норм і правил техніки безпеки та протипожежної безпеки.
  • Проведення роботи щодо підвищення професійного рівня співробітників відділу шляхом проведення та участі у роботі нарад, семінарів, навчання та стажування на робочому місці, та навчання в наукових закладах Міністерства аграрної політики України.

Лабораторія проводить:

  • вивчення закономірностей формування якості зерна сортів озимої пшениці та інших зернових культур залежно від ґрунтово-кліматичних, погодних умов, заходів агротехніки в умовах Лісостепу України при застосуванні технологій різного рівня енерго- та ресурсонасиченості згідно з науково-технічною програмою «Зернові культури»;
  • Лабораторія проводить широкий спектр аналізів.

Показники якості зерна, які визначаються:

  • вологість,
  • органолептичні показники,
  • натурна маса,
  • зернова домішка,
  • смітна домішка,
  • зараженість шкідниками хлібних запасів,
  • склоподібність,
  • масова частка сирої клейковини,
  • якість клейковини,
  • масова частка білка,
  • сила борошна,
  • фізичні властивості тіста,
  • хлібопекарські якості та ін.

Оснащення лабораторії сучасними приладами та обладнанням, ваговими пристроями забезпечує проведення вимірювань з необхідною точністю. Всі засоби вимірювальної техніки, які використовуються, внесено до Держреєстру України. Лабораторія забезпечена необхідною для виконання вимірювань та наукових досліджень нормативною та методичною документацію, науково-технічною літературою.