"Аулим - алтин бесігім" або як українці переймали досвід розвитку сільських територій у Караганді

26-27 листопада у ході Міжнародного форуму сільської молоді «Аулим - алтин бесігім» (Село-золота колиска), що відбувся у м.Караганда, Казахстан розглядалися питання і проблеми , що стосуються життя молоді на селі та перспектив участі сільської молоді в Євразійській інтеграції. Даний формат дозволив створити реальний майданчик для діалогу, систематизації та обміну досвідом в реалізації сільських соціальних програм і проектів , можливість продемонструвати досягнення сільських територій країн-учасниць Форуму в різних сферах діяльності і окреслити перспективи розвитку та консолідації молоді Казахстану та країн СНД , що проживає на селі.

Під час роботи Форуму учасниками було окреслено основні завдання Форуму:

  • Згуртування учасників проекту «З дипломом - у село!»;
  • Підвищення кадрового потенціалу сільської молоді Казахстану;
  • Участь сільської молоді у прийнятті рішень;
  • Формування нового активу сільських територій;
  • Розвиток молодіжних ініціатив та соціально- значущих проектів на селі.

У Форумі взяли участь учасники проекту «З дипломом - у село!» з 14 регіонів Казахстану; працююча молодь підприємств і організацій , учнівська та студентська молодь Карагандинської області; депутати масліхатів; представники молодіжних організацій; ЗМІ а також представники сільської молоді з Російської Федерації, Білорусії , Киргизстану Україну представляли голова Об'єднаної ради студентського самоврядування ВНЗ Міністерства аграрної політики та продовольства України, радник ректора з молодіжних питань Тетяна Бардіна та громадський діяч, телеведучий, режисер, автор проекту "Мистецький хутір" Леонід Кантер.

У рамках Форуму провели: брифінг, пленарне засідання, громадське слухання «Участь молоді у розвитку сільських територій» , інтерактивні та навчальні тренінги із залученням висококваліфікованих фахівців. Були підведені підсумки та нагороджені переможці республіканських конкурсів «Кращий у професії» і «Мала Батьківщина» (Казахстан).

Організаторами Форуму виступили – Корпоративний Фонд «Асоціація працюючої і сільської молоді Казахстану» за підтримки Управління з питань молодіжної політики Карагандинської області.

Форум проводився в рамках реалізації державного соціального замовлення Комітету у справах молоді Міністерства освіти і науки Республіки Казахстан за підтримки Міністерства регіонального розвитку Республіки Казахстан , Міністерства сільського господарства Республіки Казахстан , акімату Карагандинської області, КОФ партії «НурОтан», РОО «Асоціація молодих депутатів Казахстану».

У Посланні Президента Республіки Казахстан - Лідера нації Нурсултана Назарбаєва народу Казахстану «Стратегія «Казахстан-2050»- новий політичний курс, що відбувся у держави», Глава держави дав доручення «... підвищити рівень життя місцевого населення і забезпечити роботою сільську молодь», будемо сподіватися, що і в нашій державі уже в наступному році відбудуться позитивні зміни в першу чергу у нашому «Рідному селі», без якого не буде України!