Децентралізація дозволила громадам вільно планувати майбутнє

22 лютого 2019 року викладачі та здобувачі вищої освіти кафедри публічного управління та адміністрування факультету економіки та менеджменту ПДАА стали учасниками наради-семінару членів Полтавської обласної асоціації органів місцевого самоврядування, депутатів місцевих рад та представників громадськості, що відбулася в приміщенні Полтавської обласної ради (м. Полтава, вул. Соборності, 45, к. 422).

В роботі наради-семінару взяли участь керівники Решетилівської, Щербанівської та Мачухівської ОТГ.

З вітальним словом до часників наради-семінару звернувся Володимир Микійчук, виконавчий директор Асоціації «ПОАОМС», який зазначив що має значний досвід роботи в органах місцевого самоврядування і добре пам’ятає ті часи, коли податки і збори йшли централізовано до столиці, а потім знову розподілялися між територіями, нерідко досить суб’єктивно. Але з реформою децентралізації ця застаріла практика лишилася в минулому.

 

“Надходження громад після децентралізації зросли в середньому в 2-5 разів. Громади отримали кошти, а головне – можливість вільно ними розпоряджатися і планувати своє майбутнє. Адже саме в Решетилівці, в Щербанях, Мачухах видніше де треба оновити дорогу, де треба полагодити дах, а де збудувати дитячий садочок”, – наголосив Володимир Микійчук. 

Радник з децентралізації Полтавського ВП Установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» Олександр Ісип охарактеризував децентралізацію як найуспішнішу реформу влади.

Цікавим та змістовним був виступ Тетяни Паутової, радника з місцевих фінансів Полтавського ВП Установи «Центр розвитку місцевого самоврядування», доцента кафедри публічного управління та адміністрування ПДАА, присвячений фінансовій децентралізації як ефективному соціально-економічному розвитку громад.

Реформа децентралізації дала фінансову незалежність громадам і відкрила значні перспективи для розвитку. Таку думку в ході семінару-наради членів Полтавської обласної асоціації органів місцевого самоврядування висловили всі її учасники.

Під час семінару-наради представники Мачухівської, Щербанівської, Решетилівської ОТГ представили власні успішні реалізовані проекти в сфері енергозбереження, комунального господарства, освіти, культури і спорту та інших напрямках життєдіяльності. 

Успішні практики реформ децентралізації Мачухівської ОТГ були презентовані Валерієм Білоконем, головою Мачухівської сільської ради Полтавського району Полтавської області, та Любов Шерстюк, заступником голови з економічних та фінансових питань цієї ради, аспіранткою кафедри публічного управління та адміністрування ПДАА.

 

Підсумки наради-семінару членів Полтавської обласної асоціації органів місцевого самоврядування, депутатів місцевих рад та представників громадськості підвів Володимир Микійчук.

“Нові дитячі садки і школи, спортивні майданчики, водогони, освітлення і дороги — це ті об’єкти, які вкрай необхідні для комфортного життя людей. В результаті децентралізації громади одержали реальні механізми для оновлення інфраструктури і створення якісних умов для життя мешканців”, − резюмували учасники семінару-наради Полтавської обласної асоціації органів місцевого самоврядування.

 

                                                                                                                                                                            Завідувач кафедри публічного

                                                                                                                                                                            управління  та адміністрування,

                                                                                                                                                                            д. держ. упр., проф.                                                               Т. М. Лозинська

 

Аудиторія: 

Мітки: 

Діяльність: