Децентралізація: партнерство, взаємодія, інтелектуальний прорив

1 листопада 2017 року відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Децентралізація влади в Україні: виклики та можливості для громад міст обласного значення».

Захід проведено в межах спільної реалізації Полтавським обласним благодійним фондом «Фонд розвитку громад «Ініціатива» та Центром політико-правових реформ проекту «Посилення спроможності організацій громадянського суспільства у регіонах України впливати на органи державної влади та місцевого самоврядування з метою прискорення реформ», який фінансується Програмою МАТРА Посольства Королівства Нідерландів в Україні.

Організаторами Всеукраїнської науково-практичної конференції були кафедра публічного управління та адміністрування Полтавської державної аграрної академії, Полтавський обласний благодійний фонд «Фонд розвитку громади «ініціатива» (м. Полтава), ГО інститут реформ та інформатизації суспільства (м. Суми).

Науковий захід проведено з метою здійснення комплексного наукового розгляду актуальних проблем місцевого самоврядування в містах обласного значення із залученням зусиль науковців, аспірантів, представників органів влади, громадських діячів України, які досліджують перспективи економічного зростання міст в умовах децентралізації влади.

З привітальним словом виступили:

Аранчій В. І., ректор Полтавської державної аграрної академії;

Іщенко І. С., директор департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій Полтавської обласної державної адміністрації;

 

Балибіна І. В., директор Центру розвитку місцевого самоврядування у Полтавській області;

Горб О. О., проректор науково-педагогічної, наукової роботи та міжнародних зв’язків ПДАА;

 

Галич О. А., декан факультету економіки та менеджменту Полтавської державної аграрної академії;

Лозинська Т. М., завідувач кафедри публічного управління та адміністрування Полтавської державної аграрної академії.

 

Коліушко І. Б., голова правління ГО «Центр політико-правових реформ»

На пленарному засіданні з доповідями виступили:

Черчатий О. І., директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області; тема доповіді, к. держ. упр.: «Актуальні питання розвитку правової спроможності територіальних громад»;

 

Лозинська Т. М., завідувач кафедри публічного управління та адміністрування Полтавської державної аграрної академії, д. держ. упр.; тема доповіді: «Управління містом, зорієнтованим на розвиток»;

Малько Ю. С., консультант програм «Добре» і «Відновлення управління на Сході України», аспірант кафедри економічної політики та менеджменту Харківського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України; тема доповіді: «Результати діяльності новоутворених громад за період 2015-2016 рр.»;

Іваніна О. В., консультант програм «Добре» і «Відновлення управління на Сході України», аспірант кафедри політології та державного управління Ужгородського національного університету; тема доповіді: «Виклики для міст обласного значення в умовах реформування місцевого самоврядування в Україні».

 

Теліженко О. І., завідувач кафедри управління Навчально-наукового інституту фінансів, економіки і менеджменту Сумського державного університету, д.е.н., професор; тема доповіді:  «Концепція прогнозу економічного і соціального розвитку міста на основі показників економічного потенціалу».

   

За підсумками активного обговорення дискусійних питань було прийнято резолюцію.

РЕЗОЛЮЦІЯ

Відзначаючи важливість напрацювань конференції щодо обґрунтування напрямів подолання викликів і реалізації можливостей для громад міст обласного значення в процесі впровадження реформи децентралізації влади в Україні учасники конференції вважають за необхідне: а) використовувати матеріали, зокрема рішення конференції в навчальному процесі при підготовці здобувачів вищої освіти спеціальності 281 «Публічне управління та адміністрування» з метою сприяння поліпшенню кадрового забезпечення органів державної влади та місцевого самоврядування; б) оприлюднити рішення конференції на сайті ПДАА з метою забезпечення доступу до публічної інформації; в) рекомендувати місцевим органам влади, публічним установам, громадським організаціям і громадським діячам ознайомитися з основними рішеннями конференції, які можуть бути використані у їх практичній діяльності.