День української писемності та мови

Щорічно 9 листопада в нашій країні відзначають День української писемності та мови. Це свято було встановлене Указом Президента України  1997 року на підтримку «ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства».

За православним календарем – це день вшанування пам’яті преподобного Нестора-літописця – письменника-агіографа, основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі, мислителя, ученого, ченця Києво-Печерського монастиря. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.

Цього дня на Українському радіо традиційно відбувається радіодиктант національної єдності. Цю акцію започатковано 2000 року.  

Стало вже доброю традицією і для нашого навчального закладу брати участь у написанні радіодиктанту. Цьогоріч здобувачі вищої освіти Полтавського державного аграрного університету долучилися до написання ювілейного, 20-го за рахунком, радіодиктанту національної єдності, дистанційно.

2020 року автором тексту радіодиктанту став письменник, лауреат Національної премії України імені Т. Шевченка Іван Малкович, а читала його українцям акторка Римма Зюбіна. У тексті радіодиктанту порушено питання про те, чи не витіснять електронні носії традиційну книжку? Електронні носії постійно присутні в нашому житті, проте, якщо інформація є надзвичайно цікавою, захоплюючою, то читачі оберуть звичайну книгу. Як приклад наведено продаж серії романів Джоан Роллінг стомільйонними накладами. Тож, читаймо, бо книжка – це знання й емоції, які залишаються з нами надовго.

Ми маємо безцінний дар: одну з наймилозвучніших і найкрасивіших мов світу. Усебічна підтримка державної мови, її зміцнення та розвиток – почесна місія кожного громадянина України.

Бажаємо, щоб Материнське Слово було для нас духовним джерелом життя і оберегом. Плекаймо у душі любов до рідної мови!

 

 

Аудиторія: 

Діяльність: