День Європи в Україні

Україна й Європа єдині


Нам разом у Європі жити.
Любить і мріять, будувать, творить.
Щоб зберегти її, ми мусим щось робити,
Ми мусим діяти – не тільки говорить.

У ці травневі дні все європейське співтовариство відзначає День Європи  (5 травня – Рада Європи та 9 травня – Європейський Союз; в Україні свято відзначають із 2003 року у третю суботу травня). 9 травня 1950 року міністр закордонних справ Франції Робер Шуман висунув пропозицію створити Європейське об’єднання вугілля та сталі як засіб зміцнення миру та стабільності на континенті. Нині День Європи – це символ єднання держав, які на початку ХХ століття були супротивниками в світових війнах, а тепер збудували партнерські та добросусідські відносини й утворили спільну економіко-політичну систему.
«Європа – це континент різних культур, релігійних та правових традицій, але, водночас, спільних цінностей. Ці цінності сприймає, а відтак і захищає Європейський Союз. Він заохочує співробітництво між європейськими кордонами, сприяє єдності при збереженні розмаїття».

 

 

Для України та її жителів День Європи – це особливе свято. І справа тут не в тому, що географічно Україна є центром Європи. Ми живемо в унісон з Європою, мислимо по-європейськи, співаємо одні пісні, радіємо одній весні, у нас спільні ідеали. Прагнення до європейського рівня життя, європейських цінностей і стандартів визначило європейський вибір нашої країни.
З нагоди свята бібліотека ПДАУ підготувала книжкову виставку «Україна й Європа єдині», яка допоможе ближче познайомитись з європейськими країнами та народами, їх культурною спадщиною, дізнатись, як Україна крокує в Європу.

Мітки: