Десятий ювілейний Фестиваль Аграрної ліги КВН України в Полтавській державній агарній академії!

3-4 червня в Полтаві у студентському містечку Полтавської державної аграрної академії відбувся 10-й фестиваль Аграрної ліги КВН України.

 

 

 

 

Коли 9 років тому Аграрна ліга робила свої перші кроки і намічала плани на майбутнє, переважна більшість учасників теперішнього ювілейного фестивального заспіву до сезону була лише учнями початкових класів і гадки не мала, не те, що про подібні заходи, а й про вибір та перспективи обраної ними після закінчення школи професії! Швидко спливає час і естафетна паличка нових і нових поколінь майбутніх веселих аграріїв уже встигла декілька разів змінити на цьому шляху своїх господарів, тих представників студентства, хто поспішає з нею до яскравих виступів і переможної мети на КВН-сцені.

 Мабуть, було б не чемно на передодні нового ювілейного сезону не згадати з чого все починалося і кинути погляд у минуле гарної та цікавої справи. А розпочиналося вся ця історія у Львові, куди у лютому 2006 року з’їхалися представники 22 навчальних аграрних закладів зі всієї України. Перший млинець не вийшов гливким і розвеселе студентське братство підтримало ідею продовження в сезоні фінальної частини змагань і проведення щорічних оглядів «веселості і найкмітливості», які тоді запропонував (а потім і довгі роки очолював цей рух) великий ентузіаст КВН Михайло Михайлович Галушко. Його проект об’єднання творчих колективів в одну боєздатну лігу студентів-аграріїв відразу підтримали і в профільному Міністерстві, і в стані Асоціації «КВН України». З часу заснування і до сьогодення вони й залишаються «хрещеними батьками» ліги, і, звісно ж, організаторами проведення щорічних змагань. Від старту у Львові до гала-концерту у Полтаві веселі аграрії за десятиріччя побували майже у всіх містах є де їх «брати по аграрному розуму». Не буду всі міста перераховувати, бо їх перелік досить солідний. Зверну лише увагу читачів, що перший фінал Кубку Аграрної ліги відбувся у 2006 році на Сході України, у Луганську, а перший фінал Чемпіонату Аграрної ліги в 2007 – на Півдні, в Керчі. Ці два міста-господарі назавжди залишатимуться в історії і статистиці ліги, а відповідальні за прийом ВНЗ як гостинні, доброзичливі і вмілі організатори перших фіналів турнірів Всеукраїнської Аграрної ліги КВН. Так само, як ніколи не зітреться в пам’яті і досягнення найтитулованішої команди ліги за весь час її існування – команди Луганського національного аграрного університету «ДТП»! Російськомовна команда чотири роки поспіль ставала чемпіоном (2009-2012) і ще двічі (2008, 2013) здіймала над головою омріяний Кубок Аграрної ліги КВН України.
Повертаємося у день сьогоднішній. Невеличкий збій у планах сезону і нові реалії життя у країні звісно додавали дещо тривоги у проведенні фестивалю. І хоча Полтава – безпечне місто, але фінансові та інші проблеми декого зупинили на шляху до сцени. Тривога дещо підсилилася коли команди одна за одною прибували на «стрілку». В їх складах була така кількість дебютантів подібних форумів, що у редакторської групи виникали запитання до самих себе: як і з чого краще побудувати роботу з «новобранцями». Ліга «омолодилася» на 90%! Що там казати про зміни в командах, якщо на старті з’явилися відразу 5 (!!!) команд із навчальних закладів, які ще взагалі ніколи «не нюхали пороху» баталій Аграрки. Звісно, це добре, що є талановита молодь і це говорить про перспективи ліги у майбутньому. Із 6 колективів, що представляли команди ВНЗ І-ІІ рівня акредитації лише «Тилигул» Петрівського державного аграрного технікуму мав «прописку» у попередніх сезонах, але й у його складі не було жодного бувалого, який би повідав молоді про колишні виступи і успіхи попередників. Зовсім нові обличчя на фестивалі побачили у складах дебютантів. «Дрозди» (Лубенський лісотехнічний коледж), «Тет-а-тет» (Красноградський технікум механізації сільського господарства ім. Ф.Я.Тимошенка), «Акули бізнесу» (Хорольський агропромисловий технікум ПДАА), «Бюджета нет» (Лубенський фінансово-економічний коледж ПДАА) та «Просто Медіссон» (Глухівський агротехнічний інститут ім. С.А.Ковпака Сумського НАУ) цей день можуть вважати датою прийому на «постійну роботу» в Аграрну лігу. Що стосується «старших братів», а саме команд з ВНЗ ІІІ-IV рівня акредитації, то й тут з досвідченими КВНщиками не густо... Уманський національний університет садівництва вкотре змінив не лише склад, а й назву. Тепер це «Мade іn УНУС».

Звісно, що не лише у студмістечку, а й на сцені відчувалася гостинність господарів. Серед учасників марафону і команда місцевої Полтавської державної аграрної академії. Після річної перерви «у сім’ю» повернулися представники столиці України – команда «Аграрвард» (Національний університет біоресурсів та природокористування України). Щодо ще п'ятьох колективів, то можна їх статус ветеранів ліги зарахувати лише умовно за назвами, які команди цих ВНЗ несуть гордо вже багато років і передають один одному разом з традиціями, переможними регаліями та званнями немов прапор військової частини. І хоча тут теж переважали дебютанти, сподівання на «командні гени» і розповіді та повчання попередників додавало оптимізму і впевненості. Серед них – «ВАУ» (Вінницький національний аграрний університет), «Напролом» (Харківська державна зооветеринарна академія), «УТ-1» (Таврійський державний агротехнологічний університет, м. Мелітополь)... Ну, і приємно, що з наміченого курсу не збилися тріумфатори попереднього сезону – Володар Кубку Аграрної ліги «Властелины полей» (Харківський національний аграрний університет ім. В.В.Докучаєва), та Чемпіон 2014 року «Агранавти» (Миколаївський національний аграрний університет). Ось ці 14 команд і почали підготовку до виступу, пройшовши «редакторські випробування» сценою, текстами, часом... У підготовці було все: від подиву і втратою віри у власні сили, до гордості за вмілі кроки на шляху до майстерності та чудові творчі надбання у вже «додатковий час», який редактори Михайло Агранат та Ігор Урбанський відвели командам на доопрацювання. І ця співпраця дала неймовірно швидкий і гарний результат. Уже у день гала-концерту команди неможливо було впізнати. Прогрес був неймовірний, а відтак, усі тривоги і сумніви зникли у калейдоскопі нових репетицій, прогонів програми, консультацій з редакторами.

Переповнений глядачами актовий зал гаряче зустрічав оплесками всі команди. Гостей міста і академії привітав її перший проректор, професор Павло Писаренко. Він подякував за приїзд, підбадьорив усіх учасників і побажав успіху. А ще більше учасників підбадьорив і додав наснаги сюрприз від місцевих організаторів. «Розігрівати» публіку вони запросили місцевих улюбленців – команду «Манхеттен», учасника телевізійного проекту «Ліга сміху». Звичайно, що досвідчені гравці, які в минулі роки у складі різних команд КВН із Полтави вигравали турніри Асоціації «КВН України», професійно відпрацювали і налаштували глядачів на двогодинне шоу. Ведучий гала-концерту, викликаючи команди Агроліги по черзі до мікрофонів на сцені, теж вміло утримував темп фестивальної програми і цей механізм співпраці багатьох людей зробив дійство цікавим. Плюсом до цього стала і робота журі, яка «не тягла на себе рядно», не затримувала час розмахуванням оцінок. Згідно умов фестивалю кожен із членів журі заповнював особистий протокол, не підглядаючи кого і як оцінюють його колеги. У кінці після закінчення всіх виступів протоколи зібрали і підвели підсумки «таємного» голосування...

Усі команди запрошуються на сцену. До них виходять представник Науково-методичного центру інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності ВНЗ «Агроосвіта» Ірина Лєпеха та президент Асоціації «КВН України» Михайло Агранат. Швидко і щедро роздали дипломи та подяки. І ось зал затамував подих, чекаючи рішення журі щодо підсумків виступу команд. Дипломатами 10-го ювілейного фестивалю команд Аграрної ліги стають команди «Акули бізнесу», «Тет-а-тет», «Бюджета нет», «ВАУ», «Аграрвард», «На пролом». Капітани команд отримують дипломи, а градус напруги лише зростає... Михайло Агранат оголошує команди, що стали лауреатами. А це – «Тилигул», «Просто Медіссон», Збірна Полтавської аграрної академії, «УТ-1» та «Мade іn УНУС». Ну і звісно, що тепер не важко вираховувати і кращі команди фестивалю! Переможцями журі визнало команди «Агранавти» (Миколаївський національний аграрний університет), «Властелины полей» (Харківський національний аграрний університет ім. В.В.Докучаєва) та «Дрозди» (Лубенський лісотехнічний коледж). Вітаємо переможців!

Справу зроблено і зроблено не погано... Глядач неохоче залишає зал. Дехто фотографується на пам’ять зі своїми новими кумирами. Приємно в цій «тусовці» бачити й обличчя друзів – ветеранів команд КВН із Полтави – «ТУ-brothers», «Горе от УМСА», «Інтелігенти», «Опа-на», «Animal planet»... АКУ і КВН Полтави об’єднує дружба часом у 20 років! Це навіть у два рази більше ніж існування Аграрної ліги, а щодо учасників ліги про яких згадували на початку, то їх вибачте ще й взагалі не було... КВН б’є і встановлює чергові рекорди, підтримує традиції та будує плани на майбутнє. З нами завжди весело! Звичайно, що нічого цього не відбулося на славній полтавській землі, якби не підтримка, праця і вміла організація господарів фестивалю. Особливі слова подяки Тетяні Бардіній, голові Об’єднаної ради студентського самоврядування аграрних навчальних закладів України, яка взяла на себе весь тягар адміністративно-організаційної роботи, з яким успішно разом з командою студентів та молодих викладачів Полтавської державної аграрної академії.

ВЕСЕЛЕ ПОРОСЯТКО, кореспондент Аграрної ліги КВН.

(за матеріалами офіційного сайту Асоціації КВН України)

Діяльність: