Факультет Ветеринарної медицини ПДАУ прийнято в число членів World Organization for Animal Health, OIE

 

Приємна подія для ФВМ ПДАУ

На сайті МЕБ опубліковано повідомлення про те, що в число її членів прийнято факультет Ветеринарної медицини ПДАУ. Ця подія значно підвищує на міжнародному рівні авторитет ветеринарної медицини і можливість щодо визнання дипломів освітніх закладів України за кордоном. Дані про МЕБ наступні.

Всесвітня організація охорони здоров'я тварин (МЕБ) (англ. World Organization for Animal Health, OIE) (до 2003 року - Міжнародне епізоотичне бюро (англ. Office International des Epizooties,OIE)) - міжурядова організація, відповідальна за здоров'я тварин. Її штаб-квартира розташована в Парижі, Франція. Вона була заснована на міжнародній конференції в Парижі в 1924 році. Угоду про її створення було підписано 28 країнами. У травні 2003 року МЕБ перейменовано у Всесвітню організацію охорони здоров'я тварин, але залишено її первинну абревіатуру - МЕБ.

МЕБ включає 181 країну-членів і підтримує постійні зв'язки з 71 іншими міжнародними та регіональними організаціями та діє за підтримки 311 центрів наукової експертизи.

Головним органом МЕБ є Всесвітня Асамблея делегатів, призначених урядами всіх країн-членів. Генеральні сесії МЕБ проводяться один раз на рік в Парижі (Франція). До структури МЕБ також входять Генеральний директор, Президент, заступник Голови Асамблеї, члени Ради та регіональної і технічної комісій.

Основні функції Асамблеї: прийняття міжнародних стандартів в галузі охорони здоров'я тварині та резолюцій щодо контролю за основними захворюваннями тварин, обрання членів названих керівних органів МЕБ, розгляд і затвердження річний звіт про діяльність та фінансову звітність Генерального директора і річний бюджет МЕБ.

Генеральним директором МЕБ із 2015 року є доктор Моніка Елоїт.

Рада складається з Президента МЕБ, віце-президента, колишнього

президента та шести делегатів, які представляють усі регіони. Всі члени Ради обираються на трирічний термін. Рада представляє Асамблею в період між Генеральними сесіями. Вона збирається два рази на рік у Парижі для вивчення технічних та адміністративних питань, робочої програми і запропонованого бюджету, який буде поданий Асамблеї.

МЕБ створено п'ять регіональних комісій для вираження особливих проблем, що стоять перед її членами в таких регіонах світу як Африка, Америка, Азія, Далекий Схід і Океанія, Європа і Середній Схід. Кожна із них організовує Конференцію кожні два роки в одній із країн регіону, що присвячену технічним питанням та регіональному співробітництву у боротьбі з хворобами тварин.

МЕБ також має чотири спеціалізовані комісії для вивчення проблем епізоотології і профілактики та боротьби з хворобами тварин, розробки і перегляду міжнародних стандартів МЕБ, а також вирішення наукових та технічних питань, що виникають у країнах-членах:

  • комісія з стандартизації здоров'я наземних тварин (1960);
  • наукова комісія з хвороб тварин (1946);
  • комісія біологічних стандартів;
  • комісія з стандартизації здоров'я водних тварин (1960).

Члени Комісій обираються на трирічний термін.

Україна стала повноправним членом МЕБ 11.07.1994 р. на підставі доручення Кабінету Міністрів України від 17.03.1993 та від 06.04.1993 років. Одна із умов членства – сплата членських внесків, які, наприклад, в 2017 році складали 137 020,00 євро. За цю умову відповідає Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Україна активно співпрацювала із МЕБ в періоди, коли очільниками служби ветеринарної медицини України були Достоєвський П.П. ( 1983 - 1999), до речі він нині є почесним професором ПДАА, та Бісюк І.Ю.( 2006-2012) , який в в 2011 році навіть був віце – президентом регіональної комісії по Європі.

 

Завідувач кафедри нормальної і патологічної

анатомії та фізіології тварин ПДАУ,

доктор ветеринарних наук, професор                                   В.П. Бердник

04.12.2020 року.

 

Аудиторія: 

Діяльність: