Книжкова виставка "Книги ювіляри"

Україна славиться не тільки своєю пишною мовою, а ще й літературною спадщиною, яку по собі залишили славетні письменники. Якщо продивитися їх твори, то можна віднайти величезне різноманіття жанрів. Деякі твори відомих письменників вивчаються у школі, а про деякі знають лише мовознавці або історики. Проте усі вони гідні пам’яті.

Виставка «Книги – ювіляри 2018 року» присвячена книжкам з часу написання яких виповнилася ювілейна дата. Серед них є багато гучних імен. Це люди, які залишили яскравий слід в українській літературі.

Добре відома “Енеїда”, була написана Іваном Котляревським в 1798-му році. Тобто, в 2018-му їй виповниться вже 220 років. Будучи написаною за мотивами класичної комедії Вергілія, українська версія між тим, дуже вдало передає українську самобутність. Головні герої — козаки — шукають кращої долі, і Боги їх захищають. Завершується поема мрією самого Котляревського — українці здобувають для себе шмат плодючої землі та розпочинають панування на ній самостійно.

Називаючи ювілеї письменників і поетів у 2018 році, не можливо не згадати про такого великого українця, як Григорій Квітка-Основ’яненко. В листопаді літератори будуть відзначати 240 років з дня його народження. Його відомі роботи: “Конотопська відьма” (1833-го року), “Козир-дівка” (1838-го року).

Круглими датами відзначаться і деякі роботи Тараса Шевченка, зокрема:

  • драма “Назар Стодоля” — 1843-го року;
  • поема “Варнак”— написана в 1848-му році.

В першій половині XIX століття були написані також два твори Євгенія Гребінки: “Човен” (у 1833-му році) та “Чайковський” (у 1843-му).

Неперевершеній комедії “За двома зайцями” в 2018-му виповниться вже 135 років. Пишучи історію цирульника Свирида Голохвостого, Михайло Старицький відразу ж став автором, щонайменше, двох десятків до сьогодні популярних у молоді крилатих фраз: “ничего удивительного, меня ж весь Киев знает”, “барышни уже легли и просять”, “ничего, это по простоте”, “это ж ведь очень и очень”, “да все ж по-моднему, по-франциски”, “в груди моей Везувий так и клокотит” та ще багато інших.

140 років виповняється твору Нечуя-Левицього — “Микола Джеря”. Ця робота письменника стала свого роду сповіддю звичайного сільського, але невільного чоловіка. Бажання свободи за будь-яку ціну — одна із типових рис українського народу — головна ідея твору.

В 2018-му ювілей буде і у кількох інших робіт Нечуя-Левицького: Дві московки” (створена в 1868-му), “Рибалка Панас Круть” (1868-го), “Поміж порогами” (1893-го).

Літературний календар на 2018 рік вказує на ювілей аж чотирьох оповідань Михайла Коцюбинського. Так, до 1893-го року відноситься написання розповіді про убогого восьмирічного сільського хлопчика Дмитрика (“Маленький грішник”) та спраглого до знань маленького Семена (“Ціпов’яз”). Остання робота, історія маленької людини, котра прагнула змінити своє життя. Таку тодішня влада побоялась опублікувати, боячись масових повстань, а тому вповні могла бути прочитаною та оціненою читачем вже після смерті автора.

 До кінці XIX століття відносяться й деякі роботи Івана Франка. В перелік найбільш відомі книги-ювіляри 2018 року обов’язково потрібно віднести “Украдене щастя”. Ця п’єса на тему сільського важкого життя до сьогодні не сходить зі сцен українських театрів.

Всього 3 дні знадобилось геніальній Лесі Українці для того щоб створити одну із найкращих драм усіх часів — “Бояриню”. 105 років виповниться їй уже в 2018-му. Це єдина робота Лесі Українки, що присвячується історії країни. Події драми паралельно розгортаються в різних частинах України. Особливістю твору є те, що написаний він віршами та майже повністю у формі діалогів.

Про святкові програми в 2018-му році з нагоди творчості Олеся Гончара вже повідомило кілька шкір та будинків просвіти. Не можливо не згадати цього великого українця в ювілей виходу його роману “Собор”. Будучи написаним в 1968-му, в новому році йому виповниться рівно 50. За цей час твір вже було кілька разів адаптовано, перевидано та екранізовано. “Собори душ своїх бережіть, собори душ” — цитата, що проноситься крізь десятиліття та несе застереження для майбутніх поколінь.

Фактично кожен день нового року дає хороший привід заглянути до книжок, перечитати кращі твори вітчизняної літератури, ближче познайомитись із біографією тих, завдяки котрим в значній мірі збереглась українська мова та культура.

Любі читачі! Всі ці твори чекають на Вас в бібліотеці ПДАА, запрошуємо переглянути їх, бо… «Книги -  як парашути. Вони не принесуть Вам ніякої користі, поки закриті».

 

 

Мітки: 

Діяльність: