Круглий стіл до Всесвітнього дня довкілля

Традиційно щороку, 5 червня, кафедра екології, збалансованого природокористування та захисту довкілля разом із кафедрою захисту рослин факультету агротехнологій та екології ПДАУ святкують Всесвітній день охорони довкілля. Цьогоріч святкування відбулося 4 червня  на засіданні круглого столу  разом з експертами міжнародної організації FAO, в якому, крім викладачів вищеназваних кафедр, взяли участь і здобувачі вищої освіти ОПП Екологія, ОПП Агроекологія та ОПП Захист та карантин рослин. На засіданні розглядалася глобальна транскордонна проблема забруднення ґрунтів, для запобігання та розв’язання якої потрібні узгоджені спільні дії.

Засідання розпочалося привітаннями Писаренка Павла Вікторовича, д. с.-г. н., професора, завідувача кафедри екології, збалансованого природокористування та захисту довкілля, Писаренка Віктора Микитовича, д. с.-г. н., професора, завідувача кафедри захисту рослин, і Самойлік Марини Сергіївни, д. е. н., професорки, професорки кафедри екології, збалансованого природокористування та захисту довкілля.

 

Учасників круглого столу також привітав за допомогою платформи ZOOM пан Ку Дуню, генеральний директор Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO), який відзначив, що забруднення ґрунтів є одним із основних чинників, що впливають на їхнє здоров’я в усьому світі та обмежують їхню здатність надавати ключові екосистемні послуги для добробуту людей. Забруднення ґрунту може бути невидимим для людських очей, але це загрожує його здоров’ю, їжі, яку ми їмо, воді, яку ми п’ємо, і повітрю, яким ми дихаємо. Більшість забруднювальних речовин утворюються внаслідок людської діяльності та потрапляють у навколишнє середовище через неналежні технології виробництва, недосконалі схеми споживання та невідповідну практику утилізації відходів.

 

Пан Девід Чокеуанка, віцепрезидент Болівії, відзначив, що у травні 2018 року FAO та Глобальне ґрунтове партнерство (GSP), Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), Секретаріати Базельської, Роттердамської та Стокгольмської конвенцій, а також Програма ООН з охорони навколишнього середовища (UNEP) організували Глобальний симпозіум (GSOP18), щоб об’єднати науку та політику для розуміння стану, причин, наслідків забруднення ґрунтів і рішень щодо цього.

Пані Інгер Андерсен, виконавчий секретар ООН з питань навколишнього середовища, також зазначила, що напередодні GSOP18 Асамблея ООН з охорони навколишнього середовища на своїй 3-й сесії (UNEA-3) визнала забруднення ґрунтів однією з головних проблем нашого часу і затвердила Резолюцію 3/6 про «Управління забрудненням ґрунтів для досягнення сталого розвитку». Ця резолюція, яку прийняли 177 країн, закликає держави-члени ООН вжити заходи щодо розв’язання проблем забруднення ґрунтів. Зокрема в документі чітко прописана вимога до відповідних організацій ООН (FAO, GSP, ITPS, ВООЗ, UNCCD) підготувати звіт на основі наявної наукової інформації та даних про ступінь і майбутні тенденції забруднення ґрунтів.

 

Далі відбулися онлайн-виступи міжнародних експертів Глобального ґрунтового партнерства, присвячені презентації звіту FAO про глобальну оцінку забруднення ґрунтів:

- пані Наталії Родрігес (FAO, GSP) зі звітом «Глобальна оцінка забруднення ґрунтів»;

- пана Раві Найду (Азія та Тихоокеанський регіон), пані Валентини Підліснюк (Східна Європа, Кавказ і Центральна Азія), пана Бернда М. Бюссіана (Європа), пані Розаліни Гонсалес (Латинська Америка та Карибський басейн), пана Талала Дарвіша (Близький Схід і Північна Африка), пана Джеффрі Сімерінга (Північна Америка) та пані Маріне Блаув (на південь від Сахари, Африка) щодо питань стану забруднення ґрунтів у всьому світі та регіональних перспектив;

- пана Ендрю Маккатора, директора з питань глобальної політики та планування «Чиста Земля», та пані Люсії Буве, голови мережі NICOLE Europe, які розглянули питання запобігання та ліквідації забруднення ґрунту, а також презентували міжнародну Програму ідентифікації токсичних місць як необхідного компонента сталого відновлення забруднення ґрунтів.

 

Наостанку відбулося обговорення висновків круглого столу та його закриття. Зокрема пані Марія Хелена Семедо, заступниця генерального директора відділу Природні Ресурси FAO, відзначила, що глобальне забруднення ґрунтів  є проблемою кожної людини планети, і саме від дій кожного із нас залежить існування людства загалом.

 

Природу перемагають тільки підкоряючись її законам.

Ф. Бекон

 

Аудиторія: 

Мітки: 

Діяльність: