Леся Українка – українська письменниця європейського рівня

25 лютого 2020 р. у Полтавській державній аграрній академії відбувся круглий стіл «Леся Українка – українська письменниця європейського рівня», до якого долучилися студенти навчально-наукового інституту економіки, управління, права та інформаційних технологій, факультету обліку та фінансів, науково-педагогічні працівники академії, народний депутат України, член комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Боблях Андрій Ростиславович.

Захід відкрила ректор Полтавської державної аграрної академії Аранчій Валентина Іванівна, яка зазначила, що Леся Українка – одна з найвизначніших постатей в українській культурі, чиї прогресивні погляди випередили час. Гідна поваги працьовитість, сила духу нашої співвітчизниці, яка цінувати понад усе свободу як особистісну, так і національну.

Із привітальним словом до учасників круглого столу звернулася проректор з науково-педагогічної роботи і перспективного розвитку Шаравара Тамара Олексіївна, яка наголосила на необхідності прочитання творчості письменниці з погляду сучасності. Тамара Олексіївна закцентувала увагу присутніх на тому, що Леся Українка вперше на теренах України заговорила про європейські цінності й модерні засади розвитку літератури, підтримала феміністичні ідеї О. Кобилянської. Навколо неї гуртувалася прогресивна молодь, яка усвідомлювала провідну роль інтелігенції як рушія суспільних змін.

Гість круглого столу – народний депутат України Боблях Андрій Ростиславович – зауважив, що творчість славної доньки українського народу – це не тільки шкільні твори, це набагато ширший контекст. Народний депутат поділився захоплюючими враженнями від відвідування літературно-меморіального музею в с. Колодяжному на Волині, де українська письменниця провела свої дитячі та юнацькі роки.

Завідувач кафедри гуманітарних і соціальних дисциплін Сизоненко Наталія Миколаївна окреслила сучасні виміри дослідження творчого доробку Лесі Українки. Студенти спеціальностей Філологія та Політологія ознайомили присутніх із проєвропейськими поглядами Лесі Українки, її гуманістичною концепцією, доволі солідним перекладацьким набутком,  особливостями репрезентації жінки у її творчості.

На заході панувала невимушена творча атмосфера, конструктивний діалог, спрямований на пошук істини, осмислення літературних явищ в історичному та культурному контекстах.
До організації круглого столу долучилася бібліотека ПДАА, працівники якої підготували книжкову виставку.