Літні пригоди в англомовному таборі “Республіка”

“Ви більше не в 21-му столітті в Україні. Ви повернулися назад у часі, у ті роки, коли такі країни як Україна та США ще не існували, до Французької революції, до лицарів Середньовіччя, до виникнення Християнства, до Римської Імперії. Це 510 рік до н.е., і ви живете в місті-державі Афінах. Ви живете у по-справжньому історичний час!

У світі вперше з’явилася демократія, саме у вашому місті відбулося зародження філософії, мистецтва, театру, Олімпійських ігор, здійснився великий стрибок у науці, математиці та техніці. Проте, це були і складні часи для Афін: тирани, які намагалися окупувати імперію, вражі міста-держави, хвороби та епідемії, економічна криза – все це постійно загрожувало вашому місту. Не дивлячись на це, ви – частина суспільства, яка вплинула, погано чи добре, на життя поколінь людей, які були, є і будуть після вас. На наступний тиждень ви – греки...”

Саме так несподівано розпочався перший літній англомовний табір для студентів та аспірантів вищих навчальних закладів України “Республіка”, що проходив у мальовничому куточку Херсонщини із 8 по 16 серпня 2011 року за підтримки Корпусу Миру (США) та спонсорства МПЦ ШELTER+ (м. Кривий Ріг). Полтавську державну аграрну академію представляла Анна Герелес, аспірант денної форми навчання спеціальності “Економіка та управління підприємствами” (наукових керівник – к.е.н., доцент Галич О. А.). “Республіка” - це табір, який використовував рольову гру, засновану на реальних історичних подіях давньогрецького місто-держави Афіни приблизно з V  IV століть до нашої ери. Близько 70 українських студентів та аспірантів приймали участь у грі, як афінські громадяни, що створювали афінський уряд (Асамблею), на основі демократичних процесів того часу на чолі з волонтерами, носіями англійської мови. Кемпери брали участь у цьому уряді, реагуючи на ряд щоденних криз (вторгнення, чума, економічна криза, громадянська війна), які сталися протягом цього періоду грецької історії в Афінах. У своїх політичних фракціях (8  10 студентів), кемпери повинні були створити і представити проекти у відповідь на ці ситуації, навмисне накладати на них право вето, або голосувати за них у якості офіційного законодавства. Усі їхні дії мали певний ризик, однак, неодмінно мали вплив на їх фракції і місто-державу в цілому. Вони змушені були йти на компроміс з різними групами, опираючись на мотивації, завдання та ресурси, для досягнення своїх цілей.

Тобто кожна політична фракція Полісу мала свою відмінну рису, з персональною мотивацією, проблемами протягом дня і ресурсами. Чим більше кемпери готувалися, чим більше вони були залучені до призначеної ролі, тим вище у них був шанс стати успішними і повеселитися на повну. Протягом усього часу Демократи, олігархи, Аристократи, Купці, Коммонери, Ремісники та Філософи в кінці дня отримували бали, щоб визначити переможну фракцію на останній Асамблеї.

Таким чином “Республіка” надала учасникам унікальну можливість цілодобово говорити і працювати з носіями англійської мови (американськими волонтерами Корпусу Миру) протягом усього часу літнього табору. Ще більш важливо, що кемпери мали можливість реально застосувати навички, яких навчилися в школі та університеті: лідерство, командну роботу, критичне мислення, креативність, публічні виступи, обговорення, дискусії, створення коаліцій, проектування, координування та управління. Іншою цікавою стороною “Республіки” були Олімпійські ігри. Протягом усього перебування у таборі кожен із кемперів мав змогу навчитися грати у популярні американські ігри: фрісбі, бейсбол, американський футбол, водне поло, щоб достойно представити свою команду під час змагань.

Крім того, кемпери мали можливість дізнатися про культуру Стародавньої Греції, яка є великою частиною фундаменту сучасної цивілізації на щоденних волонтерських заняттях. Теми занять включали прикладне мистецтво, театральне мистецтво, майстерство імпровізації, політологію, філософію, історію, міфологію, літературу, кулінарні майстер-класи. Несподіваним сюрпризом усім кемперам став виступ неймовірно популярного гурту Brunettes Shoot Blondes, що у рамках свого всеукраїнського туру спеціально завітали на вечірку до “Республіки” за запрошенням МПЦ ШELTER+. Постріли в упор потужним залпом драйвової картечі гітарного саунду зі снайперською точністю вражали мозок інтелектуально виваженими пасажами академічної точності. Це нові українські гуру від світу музики. Музика для справжніх меломанів та естетів, проте тісно застряглих у коридорі осмисленої музики. Brunettes Shoot Blondes – нові романтики сучасного українського музичного індепендент світу, достатньо здорові у змістовному плані, щоб ними неодмінно й приємно захворіти!

Фінальною крапкою цьогорічної “Республіки” стала toga-party та нічне прощальне багаття із смаженням та куштуванням американських національних солодощів.

Аудиторія: 

Діяльність: