На інженерно-технологічному факультеті ПДАА відбулася екскурсія для школярів

14 березня 2018 року на інженерно-технологічному факультеті Полтавської державної аграрної академії відбулася екскурсія, організована для учнів Полтавської спеціалізованої школи І – ІІІ ступенів Полтавської міської ради Полтавської області, присвячена тижню математики, фізики та інформатики.

Розпочався захід із відвідування лабораторії відновлюваних джерел енергії. Калініченко В. М., к.т.н., доцент кафедри експлуатації машин та обладнання продемонстрував багато засобів отримання різних видів енергії з альтернативних джерел.

 

Після коротенької екскурсії територією академії, програмою зустрічі було передбачено презентацію експериментально-дослідного зразка механічного засобу для подрібнення деревини та деревних відходів, яку провели у лабораторії машиновикористання в землеробстві.

 

Ця установка призначена для отримання деревних трісок або стружки. Авторами конструкторської раціоналізаторської розробки виступили к.т.н., доцент експлуатації машин та обладнання Ляшенко С. В, магістри інженерно-технологічного факультету – Пошивайло Ю. О. та Бублик А. В.

У процесі зустрічі було продемонстровано роботу технічної розробки з подрібненням різноманітного дерев’яного матеріалу для отримання високоякісної щіпи та тріски.

Наступною відвідали спеціалізовану лабораторія відновлення деталей машин. Завідувач лабораторіями кафедри технології та засоби механізації аграрного виробництва Тесленко Л. О. продемонстрував роботу верстатів: токарного, фрезерних, свердлильних, поперечно-стругального; пневматичного молота, точкової зварки, механічної пилки, зварювальних агрегатів, електричних печей.

Не менш цікавою для учнів стала лабораторія двигунів та трансмісій тракторів і автомобілів. Назаренко О. О., к.т.н., доцент кафедри експлуатації машин та обладнання продемонстрував у розрізі процес роботи 4-ох тактного двигуна внутрішнього згорання на моделі двигуна Д-240 трактора МТЗ-82.

Окрім демонстрацій практичного застосування фундаментальних дисциплін у підготовці фахівців агропромислового комплексу, було організовано для учнів та вчителів математики та фізики відвідування лабораторії "Фізики та біофізики". Гості ознайомились із фізичними демонстраціями оптичних явищ, механічними та електромагнітними коливаннями. Було презентовано наукові розробки, створені здобувачами вищої освіти першого та другого курсів інженерно-технологічного факультету під керівництвом старшого викладача кафедри безпеки життєдіяльності Рижкової Т. Ю. у рамках роботи наукового фізичного гуртка. Представлені наукові розробки мають професійне спрямування й активно впроваджуються у навчальний процес як дослідницькі лабораторні роботи для ЗВО спеціальностей "Агроінженерія", "Агрономія", "Екологія".

 

Завершальною стала розповідь Флегантова Л. О., к.ф.-м.н., професора кафедри загальнотехнічних дисциплін про роль математики у підготовці агроінженерів. Гості ознайомилися із процесом створення й дослідження математичної моделі руху баскетбольного м’яча, її застосуванням під час розрахунків траєкторій руху зерна із комбайна у бункер, переміщення крапель рідини у сепараторах та ін..

 

Для декого із гостей зустріч була просто цікаво й захопливою, для декого корисною і пізнавальною. Але точно ні одного із учнів вона не залишила байдужим.

 

 

Ми не прощаємось із гостями, а говоримо до побачення. До нових не менш цікавих і корисних зустрічей!

 

Аудиторія: 

Діяльність: