Наука поєднує кафедри

Сучасні інноваційні технології, які були розроблені та використовуються для виконання технологічних завдань в окремих специфічних галузях, з успіхом можуть бути використані і в інших галузях, пов’язаних із біологічною життєдіяльністю людини.

Технологія субкритичного екстрагування використовує явище, яке винайшов відомий французький натураліст Шарль Каньяр де ля Тур ще в 1822 році під час проведення фізичних експериментів з рідинами.

Але тільки за останні 25 років розвиток техніки дозволив використати зміну фізичних властивостей рідин, зокрема й води, але за умови, що ці рідини мають критичні параметри (температура від 100 до 374 ºС та тиск – до 21,8 МПа), та створити відповідне технологічне обладнання. При таких параметрах відбуваються принципові зміни структури води на молекулярному рівні, вона стає найкращим розчинником і може бути використана для екстрагування цільових компонентів, якщо традиційні методи екстрагування не працюють.

 

На сьогодні технології субкритичного екстрагування розробляються, досліджуються, та вже використовуються у хімічній, харчовій, фармацевтичній, косметологічній промисловості.

 

У міжкафедральній науково-дослідній лабораторії «Субкритичні технології харчових виробництв» ПДАУ професор кафедри харчових технологій Сукманов В. О. та професор кафедриа землеробства і агрохімії ім. В.І.Сазанова Поспєлов С. В.  розпочали дослідження та розроблення технології екстрагування цілої низки біологічно активних речовин (ефірне масло, жирні масла, жиророзчинні вітаміни, провітаміни та інші цінні складові) з ехінацеї пурпурної. Екстрагування у середовищі субкритичної води дозволяє вилучити речовини, які неможливо екстрагувати іншими методами екстрагування. Ці екстракти багаті на вітаміни, є потужними антиоксидантами, мають антимікробні та противірусні властивості, є перспективними рослинними стимуляторами та модифікаторами імунної системи, тому результати досліджень мають як наукову, так і практичну цінність для цілої низки галузей, пов’язаних із харчуванням і здоров’ям людини.

 

 

 

Аудиторія: 

Діяльність: