Науковий погляд на практичні здобутки реформи адміністративно-територіального устрою в Україні

З метою висвітлення актуальних проблем подальшої реалізації реформ децентралізації та адміністративно-територіального устрою України і пошуку шляхів їх розв’язання викладачі кафедри публічного управління та адміністрування ПДАА 29 травня 2019 року провели Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Реформа адміністративно-територіального устрою України: реалії та перспективи».

Захід організовано під егідою Полтавського обласного фонду «Фонд розвитку громад «Ініціатива» в межах проекту Центру політико-правових реформ «Посилення ролі громадянського суспільства у забезпеченні демократичних реформ і якості державної влади» за підтримки Європейського Союзу. В ролі співорганізаторів заходу виступили: Полтавська обласна асоціація органів місцевого самоврядування, Харківський національний університет міського господарства імені О.М. Бекетова.

Конференцію відкрили Лозинська Т. М., завідувач кафедри публічного управління та адміністрування ПДАА, Писаренко П.В., перший проректор ПДАА, Воронько-Невіднича Т.В., заступник декана факультету економіки та менеджменту ПДАА, головний вітальний меседж яких містив побажання плідної роботи та досягнення запланованих науково-практичних результатів.

З вітальними словами виступили високоповажні гості: Микійчук В.П., голова Полтавської обласної асоціації органів місцевого самоврядування; Кононенко М.М., голова Полтавської районної ради.

Радник з питань децентралізації Полтавського центру розвитку місцевого самоврядування – Ісип О.М. відзначив, що за чотири роки вдалося реалізувати майже половину запланованих заходів в межах реформи децентралізації і в подальшій перспективі зусилля потрібно спрямувати на утворення нових спроможних об’єднаних територіальних громад на території Полтавської області.

З оптимістичним посилом і побажанням сміливого втілення розпочатих реформ децентралізації та адміністративно-територіального устрою України на майбутніх робочих місцях в якості посадовців органів державної влади та місцевого самоврядування до здобувачів спеціальності Публічне управління та адміністрування звернулась Особік І.С., заступник директора департаменту будівництва, містобудування і архітектури та житлово-комунального господарства ОДА.

Рябцева Ю.М., заступник директора – начальник навчально-організаційного відділу Полтавського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій, розповіла про чисельні науково-методичні, інформаційні і консультаційні заходи з післядипломної освіти, підкреслила важливість співпраці центру і ПДАА.

Паутова Т.О., депутат Полтавської міської ради, в доповіді наголосила на важливості дотримання принципу субсидіарності при формуванні спроможних громад, здатних надати якісні послуги.

Позиціонуючи себе як позитивний скептик, Вадімов В.М., архітектор, доктор архітектури, професор, керівник відділу КО «Інститут розвитку міста» Полтавської міської ради, провів історико-географічний екскурс в світ децентралізації.

Іваніна О.В., консультант в рамках програми «Децентралізація приносить кращі результати і ефективність (DOBRE)», в доповіді всебічно розкрив питання просторового розвитку міст обласного значення і обласних центрів в умовах децентралізації, проаналізувавши перспективи розвитку агломерацій і об’єднаних територіальних громад навколо міст Полтава, Львів, Суми, Ужгород і Кременчук.

З доповіддю на тему «Включення міст обласного значення до процесу децентралізації управління» виступила доктор наук з державного управління, професор Лозинська Т.М.

Наші гості і співорганізатори з Харківського національного університету міського господарства ім. О.М. Бекетова: Дєгтяр О.А., доктор наук з державного управління, і Петренко О.М., доктор технічних наук, доцент кафедри електричного транспорту, поділились досвідом м. Харкова щодо державного регулювання діяльності міського пасажирського транспорту шляхом ефективного управління ресурсами місцевих громад.

З яскравою доповіддю практичного спрямування виступила заступник Мачухівського сільського голови з інвестиційних питань – Шерстюк Л.М. Доповідач розповіла про проблеми створених в Полтавській області у 2015-2017 рр. об’єднаних територіальних громад. Зокрема, наголосила на потребі удосконалення законодавства про адміністративно-територіальний устрій України.

В жвавій дискусії активну участь взяли викладачі та аспіранти кафедри публічного управління та адміністрування.

Заключним акордом конференції стало прийняття резолюції.

 

 

 

Мітки: