Науковий семінар «Нові тренди та світові тенденції у технологіях зберігання сировини та виробництва харчової продукції»

На кафедрі харчових технологій 30 березня 2021 р. відбувся науковий семінар за участю закордонних і вітчизняних науковців і студентів, на якому були обговорені нові тренди та світові тенденції  у технологіях зберігання сировини й виробництва харчової продукції. Учасники наукового семінару представляли заклади вищої освіти міст Хенань (КНР), Київ, Одеса, Харків,  Суми, асоціацію бобових України, компанії «Danon», «Foodbiopack», ДП «Полтавастандартметрологія». Учасниками семінару були 58 осіб, кількість представлених доповідей – 19. Цілями наукового семінару були обмін досвідом, упровадження результатів наукових досліджень у практичну діяльність підприємств і установ, установлення нових контактів для співробітництва між організаціями та фахівцями, апробація випускних кваліфікаційних робіт.

Із вітальним словом до присутніх звернулась проректорка з науково-педагогічної роботи ПДАА Олена Костенко, яка підкреслила значущість харчової промисловості в економіці будь-якої країни та для здоров’я її населення. Підтримала вітальні слова гарант спеціальності 181 «Харчові технології», завідувачка кафедри Ніна Будник, яка доповіла про здобутки і перспективи наукової роботи кафедри харчових технологій.  

 

Особливістю наукового семінару були доповіді науковців із Китаю: Zhenkun Cui, Wenjuan Lou, Li Yanping, Wang Fang, Ma Hanjun, Jie Zeng. Коло наукових питань стосувалось виробництва здорових продуктів харчування з гідробіонтів, застосування технології високого тиску для м’ясопродуктів, соєвого шроту, використання порошків із виноградних вичавок у бісквітних виробах тощо.

 

Викликали зацікавленість та були обговорені доповіді Тетяни Манолі, Антоніни Нікітчиної, Тетяни Нікітчиної з Одеської національної академії харчових технологій. Особливу увагу привернула технологія виробництва желе з пектиновими речовинами та зниженим умістом цукру. В доповіді Валерія Сукманова були визначені сучасні орієнтири в наукових дослідженнях, обґрунтовано застосування високого тиску для обробки м’яса з метою зменшення кількості солі в готовому продукті. Отже, коло інтересів науковців об’єднав тренд виробництва харчової продукції  для людей із підвищеним тиском, зайвою вагою та іншими патологіями, які коригуються правильним харчуванням.

 

Привернула увагу доповідь «Біопластики  foodbiopack  для  харчових пакувальних матеріалів: від ідеї до впровадження» Дмитра Бідюка, директора ТОВ «Фудбіопак», к. т. н., ст. викладача кафедри технології харчування СНАУ, який поділився своїми здобутками у процесі створення екологічного пакування. Були також жваво обговорені питання виготовлення біопосуду з відходів кави, умов виробництва, отримання коштів на відповідне обладнання. Присутні студенти із задоволенням прийняли відповідне запрошення Дмитра до участі в першому в Україні «Plastic challenge Хакатон 2021», який відбудеться у травні в м. Суми. 

Змістовну доповідь «Сучасні тенденції технології хліба з використанням гарбузів різних сортів» представила Ольга Бараболя,  доцентка кафедри рослинництва ПДАА. Доповідь підтримала науковиця з Харківського державного університету харчових технологій Наталія Гревцева, доцентка кафедри технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів.

Доповіді  Ніни Будник і  Дарини  Смірнової  «Світові тенденції використання бобових у технології м’ясопродуктів», Володимира Тендітника  з питань нових трендів у молочній галузі та викладачки  кафедри технологій та безпечності харчових продуктів СНАУ Тетяни Синенко «Світові тенденції у використанні харчових ароматизаторів» об’єднали системний підхід до запропонованої наукової теми досліджень. У цих дослідженнях були обговорені питання утворення м’ясного аромату з рослинних білкових гідролізатів.

 

Присутні відзначили доповідь Андрія Супруна, аспіранта СНАУ, «Застосування субкритичної води в технологіях харчових виробництв», у якій розглядалось питання використання цінних компонентів із лушпиння цибулі. Аналогічні дослідження провела й отримала результати  здобувачка вищої освіти ПДАА Владислава Бузуверя під керівництвом Валерія Сукманова.

 

Студентські доповіді були представлені у вигляді постерів-презентацій, а найкращі з них отримали сертифікати учасників.

Під час підбиття підсумків було відзначено, що мета конференції досягнута. Активну участь в роботі наукового семінару приймали: Галина Дубова, Алла Кайнаш, Віктор Юхно. Враховуючи зацікавленість усіх присутніх, актуальність представлених доповідей, корисні висновки та поради, було прийнято рішення зробити проведення наукового семінару за означеною тематикою щорічною традицією.

Колектив кафедри харчових технологій продовжує робити кроки до інтеграції у міжнародне та вітчизняне кола науковців.

 

 

 

Аудиторія: 

Мітки: 

Діяльність: