Необмежені можливості: люди, що підкорили світ

Щороку 3 грудня у світі відзначається Міжнародний день людей з інвалідністю, який було проголошено Генеральною Асамблеєю ООН у 1992 році. Генеральна Асамблея закликала держави проводити подальшу інтеграцію в життя суспільства осіб з інвалідністю. Міжнародний день інвалідів привертає увагу до проблем інвалідів, захисту їх гідності, прав і благополуччя, акцентує увагу суспільства на перевагах, які воно отримує від участі інвалідів у політичному, соціальному, економічному і культурному житті. В Україні проведення цього дня встановлене Указом Президента, починаючи з 1993 р.

Кожного року Міжнародний день людей з інвалідністю присвячений певній тематиці. У 2019 році – це тема «Забезпечення активної участі інвалідів у житті суспільства – реалізація Порядку денного в галузі сталого розвитку на період до 2030 року».

Існує багато прикладів, коли люди з обмеженими можливостями стають знаменитими. Саме про таких людей ішлося в лекції-презентації, підготовленій працівниками бібліотеки ПДАА і проведеній за участі здобувачів вищої освіти першого курсу спеціальності «Філологія»: «Необмежені можливості: люди, що підкорили світ». Гомер, Байрон, Сервантес, Ван Гог, Леся Українка, Бетховен та інші. Історії про них, про те, як вони долали свої фізичні вади і в результаті ставали всесвітньо відомими, іще раз підтвердили: інвалідність – це не вирок. Це тільки привід замислитись над життям, переосмислити його цінності і навчитись жити по-новому – із сенсом для себе і користю для суспільства. 

 

Аудиторія: 

Мітки: 

Діяльність: