Невгамовна енергія великої душі

З нагоди 85-річчя доктора сільськогосподарських наук, професора, академіка Академії наук вищої освіти України

Григорія Пимоновича Жемели

Колектив кафедри рослинництва з великою радістю і гордістю називає себе щасливими людьми. Нам завжди везло на прекрасних, добрих, широкої душі, інтелігентних та комунікабельних людей. Сьогодні ми працюємо з Григорієм Пимоновичем Жемелою – людиною дійсно з великої літери, який 30 вересня 2018 року відзначає свій славний ювілей – 85-річчя з дня народження.

Григорій Пимонович – це широко відомий діяч сільськогосподарської науки не тільки в нашій країні, але й далеко за її межами. Особливо чільне місце він займає у галузі селекції, зберігання та переробки продукції рослинництва: свою багаторічну, воістину подвижницьку працю у науці він присвятив польовим культурам.

Його життєвий шлях, велика працелюбність дійсно гідні наслідування. Дитина споконвічних селян-хліборобів, починаючи зі шкільних, воєнних і повоєнних років, він весь час працював на колгоспних полях. І вже тоді у нього заіскрилася мрія присвятити все своє життя найблагороднішій справі – вирощувати хліб. Працюючи головним агрономом колгоспу, він проводить в той же час наукові дослідження, направлені на підвищення урожайності сільськогосподарських культур. Ці проблеми так захопили його, що він працював і вирішував їх на Веселоподільській селекційно-дослідній станції, у Всесоюзному науково-дослідному інституті цукрових буряків,  у Всесоюзному науково-дослідному інституті кукурудзи.

З 1990 року і по теперішній час Григорій Пимонович працює в Полтавській державній аграрній академії: був на посадах завідувача кафедри селекції, насінництва та генетики; проректора із наукової роботи; завідувача кафедри рослинництва, а в даний час він працює професором цієї кафедри. І йому є чим гордитися: результати досліджень, оригінальні ідеї висвітлені у більш ніж 260-и його наукових працях. Серед них – 9 книг, монографій, довідників; біля 40 методичних розробок; 4 навчальних посібники з грифом Міністерства освіти, науки, молоді та спорту України.

Жемела Г.П. створив наукову школу з проблеми якості зерна. Під його керівництвом  8 молодих аспірантів захистили кандидатські дисертації; вони продовжують успішні справи свого наставника і працюють в академії, виховуючи молоді кадри студентів. Гідна праця Григорія Пимоновича була високо оцінена: він отримав першу премію Ради Міністрів СРСР; нагороду Ярослава Мудрого; відмінника освіти України; нагороджений Знаком пошани, а Бібліографічним інститутом США – медаллю Честі.

Колектив кафедри дуже пишається, що в нашій академії працює така людина. Тому всі ми зичимо Вам міцного здоров’я, творчої наснаги та ще багато-багато років плідної праці. Життя триває… Віримо, що доля подарує і надалі щасливого сімейного життя, родинного благополуччя, миру, добра й тепла, а також творчих і трудових успіхів у всіх сферах Вашої діяльності. Хай не старять Вашу душу роки! Вперед, до нових перемог і здобутків, шановний імениннику!

Щасти Вам доле!

 

Учителю наш мудрий і любимий,

Вельмишановний духу нездоланний!

Зерно добра, посіяного Вами,

В нас проростає збіжжям бездоганним.

 

 

Колектив кафедри рослинництва