Перегляд документального фільму про права «Абетка»

Дедалі актуальнішим у світі стає перегляд документальних фільмів про проблеми, пов’язані з правами людини, а також дискусій після таких показів – як найефективнішого інструменту для донесення ідей, просування змін у суспільстві.

Започаткування такої практики є дуже вдалою ідеєю, адже документальне кіно є специфічним жанром, який несе в собі також елементи просвітницькі, освітні, навчальні. Дякуючи обговоренню у учасників перегляду є можливість більш повніше зрозуміти для себе побачене у фільмі, почути думку інших, зрозуміти задум режисера тощо.

З метою забезпечення виконання рекомендацій викладених у розпорядженні Кабінету Міністрів України від 24.07.2019 №568-р «Про затвердження Плану заходів з проведення у 2019 році Всеукраїнського тижня права» та згідно до затвердженого  Полтавською державною академією плану заходів кафедрою підприємництва і права Полтавської державної аграрної академії та регіональним координатором Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Полтавській області  Яковенко В.С. організовано перегляд здобувачами вищої освіти спеціальності 081 Право ПДАА документального фільму про права «Абетка» (режисер Мадлі Ляене, Німеччина, 2012 р.).

В ході перегляду учасники заходу дізнались про нелегку долю дівчнини Веле 17 років, яка понад усе прагнула навчитися читати й писати, щоб не відставати від своєї семирічної доньки, оскільки навіть вміння самостійно написати власне ім’я, після довгих років громадянської війни в Ліберії є кроком до незалежності – подалі від болісного минулого, до кращого майбутнього.

Після перегляду фільму «Абетка» здобувачі вищої освіти, науково- педагогічні працівники ПДАА та регіональний координатор Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Полтавській області обговорили стан дотримання прав людини у світі та безпосередньо в Україні, а також ж поділились враженнями від побаченого.

Захід запам’ятався учасникам жвавими дискусіями не тільки про права дитини, право на освіту, свободу пересувань, але й про недискримінацію та гендерну рівність.

 

 

Аудиторія: 

Діяльність: