Перша в Україні наукова онлайн-конференція з проблем розвитку «третього сектора»

30 березня 2021 р.

30 березня 2021 року відбулася унікальна наукова онлайн-конференція, присвячена розвитку «третього сектора» та соціальної економіки у світі та Україні, співорганізаторами якої стали Полтавська державна аграрна академія (кафедра економіки та міжнародних економічних відносин), Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна (кафедра міжнародних економічних відносин імені Артура Голікова) та німецький Інститут аграрного розвитку ім. Лейбніца (IAMO). В конференції взяли участь понад 40 науковців із університетів десяти країн. Учасників привітав Президент EUROCOOP  Матіас Фідлер (Mathias Fiedler).

Зарубіжні вчені поділилися досвідом і звернули увагу українських колег на те, що тематика «третього сектора» зараз дуже популярна у світі. Професор із Франції Ш. Рот  (Steffen Roth) відзначив, що в різних країнах існує широкий спектр соціально орієнтованих підприємств та організацій, об’єднаних узагальнюючим терміном «третій сектор» («third sector»), або підприємства «соціальної економіки» («social economy»), що за своїми цілями, принципами та механізмами діяльності суттєво відрізняються від державного та приватного секторів. Його німецький колега В. Валентинов (Vladislav Valentinov) звернув увагу на те, що кооперативи, асоціації, громадські організації, фонди місцевого розвитку, соціальні підприємства та інші представники «третього сектора» виконують свою соціально-економічну місію у сільському господарстві, екології, фінансах, місцевому розвитку та багатьох інших сферах, яким через різні причини приділяється недостатньо уваги з боку бізнесу чи держави. Італійський професор Е. Тортія (Ermanno Tortia) відзначив, що підприємства «третього сектора» у своїй діяльності не прагнуть отримувати прибуток, тому  роблять економіку та суспільство більш соціальними й орієнтованими на потреби людей. Професор із Греції К. Іліопоулос (Constantine Iliopoulos) упевнений, що в сучасних умовах пандемії, викликаної COVID-19, «третій сектор» стане важливим чинником  посткризового розвитку багатьох країн.

 

Українські вчені поділилися своїми дослідженнями розвитку окремих сегментів вітчизняного «третього сектора». Було відзначено, що у нас  він – у зародковому стані, тому потребує сприяння з боку держави, як це відбувається у більшості розвинутих країн світу. І найважливіше, що може зробити зараз українська держава, – «не винаходити велосипед», а просто закласти європейську модель в українське законодавство.

_________________

Пантелеймоненко Андрій Олексійович, д. е. н., професор, професор кафедри економіки та міжнародних економічних відносин Полтавської державної аграрної академії (тел. / Viber / Telegram: 050-942-36-19, panteleimonenko.andrii@pdaa.edu.ua);

Гончаренко Владислав Васильович, д. е. н., професор,  професор кафедри міжнародних економічних відносин імені Артура Голікова Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна (тел. / Viber: 050-634-26-59,  v.honcharenko@karazin.ua

 

Аудиторія: 

Мітки: 

Діяльність: