Презентація книги «Звитяжець наукового свинарства О. П. Бондаренко (1884–1937)»

27 травня 2021 року в Музеї історії Полтавського державного аграрного університету відбулася презентація книги «Звитяжець наукового свинарства О. П. Бондаренко (1884–1937)».

Саме під такою назвою побачила світ нова книга Віталія Нагаєвича, Віктора Самородова, Михайла Сокирка та Анатолія Шості. Вона вийшла з нагоди вікопомних для освітянської та наукової спільноти подій – 100-річчя заснування Полтавської державної аграрної академії та 90-річчя Інституту свинарства і агропромислового виробництва НААН України. Ці славні установи завжди йшли обіруч, а їхня історія переплелась із життям і діяльністю розробника наукових засад свинарства України доктора сільськогосподарських наук, професора Бондаренка Олександра Пилиповича.

У цій книзі вперше викладений найбільш повний перелік публікацій ученого (58 позицій) і літератури про нього (112 позицій), 23 світлини, а також багато нового, до цього часу невідомого широкому загалу матеріалу, зокрема про національну свідомість О. П. Бондаренка, його походження, утиски науковця та його учнів владними структурами, через що Олександр Пилипович у розквіті сил і творчих задумів, проживши лише 53 роки, пішов із життя. Та незважаючи на це, він зміг створити свою потужну наукову школу, зробити все можливе для розвитку сільськогосподарської дослідної справи у тваринництві.

Завітали на презентацію також проректорка з науково-педагогічної роботи і перспективного розвитку професорка Тамара Шаравара (Полтавський державний аграрний університет), академік НААН України Валентин Рибалко, член-кореспондент НААН України Микола Березовський (Інститут свинарства і агропромислового виробництва НААН України), професорка Габріелла Бірта (Полтавський університет економіки і торгівлі), викладачі факультету технології виробництва і переробки продукції тваринництва, здобувачі вищої освіти ступенів магістра і доктора філософії. Наприкінці презентації директорка музею Наталія Локес провела екскурсію.

Професорка Тамара Шаравара розкрила основні етапи розвитку Полтавського державного аграрного університету

Автори книги та запрошені біля бюсту О. П. Бондаренка

Презентація книги

Член-кореспондент НААН України Микола Березовський розповів про розвиток і здобутки наукової школи О. П. Бондаренка

Співавтор книги Віктор Самородов розповів про роботу О. П. Бондаренка в наукових і освітніх закладах Полтавщини

Академік НААН України Валентин Рибалко висвітлив основні етапи виведення Миргородської породи свиней.

 

Аудиторія: 

Діяльність: