Протидія насильству – громадський обов’язок кожного

22 лютого 2021 року до студентів інженерно-технологічного факультету спеціальностей 208 «Агроінженерія» і 133 «Галузеве машинобудування» Полтавської державної агарної академії завітали проректорка з науково-педагогічної роботи та перспективного розвитку Тамара Шаравара та начальниця відділу зв'язків із громадськістю Управління патрульної поліції в Полтавській області Марина Зінюха. Тематика зустрічі: «Протидія домашньому насильству», «Протидія насильству в інтернет-мережах».

На початку зустрічі Тамара Шаравара пояснила здобувачам вищої освіти, наскільки зараз актуальною є тема протидії насиллю у будь-яких його формах і проявах. Зокрема в академії дотриманням прав і свобод громадян опікується омбудсмен учасників освітнього процесу, а під час перебування за межами закладу освіти кожна людина має знати, до кого у разі необхідності їй можна звернутися по допомогу. Проректорка наголосила на тому, що у розділі «Загальні положення» Закону України «Про Національну поліцію» статті 1 зазначено: «Національна поліція України – це центральний орган виконавчої влади, який служить суспільству шляхом забезпечення охорони прав і свобод людини, протидії злочинності, підтримання публічної безпеки і порядку…». Тому однією із ознак цивілізованого суспільства є надання можливості кожному громадянину звертатися по кваліфіковану допомогу і отримати підтримку.

Марина Зінюха пояснила студентам значення основних термінів, пов’язаних із категорією насилля, його ознаками і видами. Значна кількість прикладів, пов’язаних із професійною діяльністю поліцейських, у поєднанні із презентацією і фрагментами відеороликів зацікавила здобувачів вищої освіти. Адже всі вони на порозі дорослого життя і атмосфера у майбутніх родинах цілком залежить саме від усвідомлення ними норм родинних стосунків, уміння цивілізовано вирішувати конфліктні ситуації.

Зустріч поступово переросла із діалогу в інтерактивну взаємодію між командами, на які умовно було розділено студентську аудиторію. Кожен охочий із присутніх мав можливість висловити свою думку з приводу різних життєвих ситуацій, які запропонувала представниця правоохоронних органів. Здобувачі вищої освіти розпізнавали ознаки насилля в запропонованих їм ситуаційних завданнях і повинні були обґрунтувати власну думку й визначити вид насилля, якщо такий був описаний.

Не менш цікавим було завдання на розігрування ситуації за ролями – спілкування із шахраями в інтернет-мережах. Марина Зінюха продемонструвала найбільш розповсюджений спосіб онлайн-знайомства і повідомила про найбільш поширені наслідки таких «стосунків».

Подібні просвітницькі зустрічі є надзвичайно цікавими й корисним для студентів. Важливо, щоб молодь чітко усвідомлювала і розпізнавала, які саме стосунки є здоровими та нормальними, а які можна класифікувати як «соціальну патологію». Адже від кожного з нас залежить формування соціального простору, вільного від насильства і конфліктів.

Сподіваємося на цікаві й корисні зустрічі в майбутньому!

Юлія Овсієнко

 

Аудиторія: 

Діяльність: