Психологічна служба інформує: як вберегтися від стресу під час здачі сесії (частина 1)

Здача екзаменаційної сесії завжди є дуже серйозним випробуванням для студента. Причому, випробуванням і перевіркою не лише отриманих ним за певний період знань, а й серйозною психологічним струсом. Адже протягом короткого часу доводиться здавати безліч предметів, спілкуватися з екзаменаторами, повторювати пройдені матеріали. Неможливо обійтися і без переживань під кабінетом перед іспитом, які знайомі кожному студенту. І якщо студенти з міцною психікою та наявністю здорової байдужості проходять все це спокійно, то вразливим студентам (як правило, це відмінники, які переживають за оцінки, і схильні до перфекціонізму в усьому) успішна здача сесії коштує чималого здоров’я і нервів.
Для того, щоб спокійно здати сесію, і уникнути нервових зривів, необхідно дотримуватися певних правил. Найпоширенішою помилкою студентів є нічні заняття за підручниками. Звичайно, часу на навчання протягом складання іспитів витрачається особливо багато, проте сидіння ночами рідко приносить бажаний результат.
Зараз як ніколи важливо дотримуватися режиму дня – раціонально й різноманітно харчуватися, спати не менше 8 годин на добу, намагатися проводити побільше часу на свіжому повітрі. Хороший, здоровий сон здатний принести набагато більше користі й сприяти запам’ятовуванню всього матеріалу, в той час як сидіння вночі за книжками виснажить організм і не принесе додаткових знань.
Під час складання іспитів потрібно забути про дієти – організм витрачає багато енергії на розумову роботу й вимагає поживних речовин. Добре буде урізноманітнити в цей час раціон кашами, сухофруктами, горіхами, якими можна перекушувати між іспитами і під час читання підручників, замінивши більш звичні булочки.
Для того, щоб не спровокувати стрес, бажано час від часу відволікатися від навчання. Але це не означає, що напередодні важливого іспиту варто зібратися в нічний клуб і добре відпочити – це не сприятиме отриманню гарної оцінки вранці і лише погіршить ситуацію. Краще провести годину на свіжому повітрі, погуляти в парку, поспілкуватися з друзями за філіжанкою кави. Це допоможе трохи відволіктися і дасть сили для подальших звершень.
Під час здачі зимової сесії можна провести певну кількість часу в парку на свіжому повітрі. По-перше, знайшовши тиху лавочку або сівши на галявині далеко від людей, можна сконцентруватися і зосередитися. По-друге, свіже повітря покращує роботу мозку і знімає психологічну напругу. Кілька годин в парку принесуть більший ефект, ніж цілий день навчання серед шуму в гуртожитку і докучливих питань сусідів.
Перед іспитами потрібно вміти правильно психологічно налаштуватися. Не варто надмірно переживати й нервувати – це може спровокувати ступор і тимчасове «забування» всього матеріалу. Для заспокоєння можна подумати про щось стороннє або уявити собі наслідки нескладеного іспиту, визначити можливі варіанти вирішення проблеми (дізнатися терміни перездачі, наприклад). Переконавши себе, що отримання поганої оцінки не стане кінцем світу і це поправимо, можна швидко заспокоїтися й налаштуватися на ефективну роботу.

Частина 2