Психологія в сьогоденні

30-31 січня 2015 року в Полтаві пройшла ХIV Всеукраїнська науково-практична конференція “Кроки єднання; втрати та надбання, або ціна та здобутки». Конференція відбувалась під егідою Української спілки психотерапевтів (УСП), Секції системної сімейної психотерапії УСП, Полтавського національного педагогічного університету ім. Ю.Короленка та Полтавського обласного осередку УСП.
Активну участь у підготовці та проведенні конференції приймали члени Полтавського осередку УСП та викладачі, аспіранти і студенти психологічного факультету ПНПУ. Для участі у конференції прибули психотерапевти, практичні психологи, працівники державних закладів реабілітаційного та медичного напряму з міст Дніпропетровська, Харкова, Львова, Рівно, Дніпродзержинська та ін. Полтавську  державну аграрну академію представляла доцент кафедри  загальної та біологічної хімії, практичний психолог Плаксієнко Ірина Леонідівна.

Вітання учасників конференції

Конференцію відкрили голова Секції системної сімейної терапії УСП, системний сімейний терапевт, супервізор УСП О.Добродняк (м. Львів) з доповіддю «Побудова психологічної освіти в УСП»; д.психол.н., проф., зав.каф. психології ПНПУ, системний сімейний терапевт, ко-тренер К.Сєдих з доповіддю «Актуалізація міфологічної свідомості під час кризи» та голова Полтавського обласного осередку УСП, практичний психолог, системний сімейний психотерапевт І. Івлєва. з доповіддю «Допомога дітям-переселенцям психологів м. Полтави».

А.Кулик з доповіддю «Вивчення сімейної системи взаємовідносин через
спостереження за немовлям»

В перший день учасники конференції заслухали також цікаві доповіді щодо наративної практики після кризових ситуацій (психолог, гештальт-терапевт, системний сімейний терапевт Л. Дорофєєва, м. Харків), системної роботи з сім’ями, де виховуються прийомні діти (психолог, системний сімейний терапевт М.Лапіна, м.Дніпродзержинськ), співпрацю психотерапевтів із соціальними службами (психолог, директор Жовтневого центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Л.Гущіна, м. Дніпропетровськ) та багато інших оригінальних виступів.

Н.Сухіна з презентацією корекційної програми «Арт-терапія, як метод корекційно-реабілітаційного впливу в роботі з дітьми».Казка для малят "Пригоди Колобка".

Другий день конференції був присвячений майстер-класам, воркшопам та круглим столам.

Дуже важко було визначитись з вибором заходу, бо всі заявлені роботи були змістовними і креативними.
Посудіть самі:
«Як віднайти ресурси в хаосі?» - д.м.н., проф. каф. психіатрії та медичної психології УМСА, супервізор УСП, гештальт-терапевт Л.Животовська;
«Конфлікти в сім’ї і способи їх вирішення» - психолог, гештальт-терапевт Ю. Гречко (м. Харків);
«Шукаючи впевненість у собі» - доц. каф. педагогічної майстерності ПОІППО, травматерапевт О.Новак, м. Полтава;
«Символ свого роду – родовий герб» - психоаналітик А.Баранник (м.Полтава).

Майстер-клас «Родина на тканині»

А ще «Там, де живе любов» - практичний психолог ПНПУ, гештальт-терапевт Т.Момот, «Родина на тканині» - психолог, психотерапевт І.Ільїнська (м. Харків). «Стабільний стан в нестабільний час» - системні сімейні психотерапевти О. Нурєєва і З. Шейнфельд (м. Харків) та багато інших…
Така щира і відкрита співпраця виявилась дуже корисною для всіх учасників конференції, розкрила нові творчі задуми та надихнула на їх втілення.

Практичний психолог І.Плаксієнко