Публічне управління та адміністрування: від організації до участі в конференції

Викладачі і студенти спеціальності 281 Публічне управління та адміністрування долучилися до обговорення проблеми адаптації правової системи України до права Європейського Союзу.

23 жовтня 2019 року відбулася IV Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю. Співорганізатори й активні її учасники – завідувач кафедри публічного управління та адміністрування Лозинська Т. М., доцент кафедри публічного управління та адміністрування Мирна О. В., а також здобувачі вищої освіти 3 курсу СВО бакалавр спеціальності 281 Публічне управління та адміністрування ПДАА.

Конференцію провів модератор заходу, директор Регіонального центру з безоплатної вторинної правової допомоги в Полтавській області Черчатий О. І.

«Мапа» конференції була представлена співорганізаторами й гостями-учасниками з міста Полтави та районів Полтавської області, а також Одеської, Харківської, Херсонської, Чернівецької областей.

Розпочалася конференція із привітання учасників та пленарного засідання. Учасникам конференції було запропоновано роботу за такими тематичними панелями:

Панель 1: Актуальні питання розвитку правової спроможності територіальних громад.

Панель 2: Проблеми забезпечення прав громадян: галузевий аспект.

Панель 3: Громадські центри правосуддя. Зарубіжний та вітчизняний досвід впровадження.

Панель 4: Теоретичні та практичні аспекти забезпечення правової допомоги.

Панель 5: Удосконалення стандартів діяльності публічної служби України.

Панель 6: Актуальні питання розвитку системи безоплатної правової допомоги.

Панель 7: Удосконалення стандартів якості надання правової допомоги в Україні.

Учасники конференції мали змогу не тільки виступити з доповідями, які супроводжувалися медіапрезентаціями, але й обговорити актуальні проблеми у форматі «запитання-відповідь».

Один з активних учасників конференції Черчатий О. І. наголосив: «Тема просвітництва для нас є ключовою, бо кожен потребує правової допомоги в питаннях, які стосуються нашого повсякденного життя». Доповідач також акцентував увагу на важливості створення рівного доступу до правової допомоги всіх верств населення.

До роботи науково-практичної конференції активно долучилися й представники державних органів влади. Актуальні питання розвитку правової спроможності територіальних громад висвітлили: Ігор Шикеринець, заступник міського голови Пирятинської міської ради з питань діяльності виконавчого комітету; Олександр Гуржій, заступник Миргородського міського голови; Сергій Сіряченко, в.о. голови Лубенської районної державної адміністрації Валентина Бугайова; голова Петрівсько-Роменської сільської об’єднаної територіальної громади.

Посадовець Ігор Шикеринець виголосив доповідь «Розвиток правової спроможності Пирятинської ОТГ», у якій наголосив: «Ми повинні зробити все можливе, щоб громадяни були обізнані у своїх правах». Він також акцентував увагу присутніх на нагальній необхідності поліпшити стан правової свідомості громадян.

Лозинська Т. М., доктор наук з державного управління, професор, завідувач кафедри публічного управління та адміністрування ПДАА, у своїй промові розповіла про шляхи реформування системи вищої освіти в Україні, докладно висвітлила питання нового інституту освітнього омбудсмена та способи використання його спеціалізованих повноважень під час захисту прав викладачів закладів вищої освіти.

Погляди на сучасні проблеми правової системи висловили й представники недержавних громадських інститутів:

Віталій Бабика, член правління Громадської спілки «Мережа правового розвитку», асистент-медіатор Першого громадського центру правосуддя на Харківщині;

громадські радники – Лідія Чернига (м. Кобеляки), Оксана Прядівна (м. Полтава).

Саме громадські радники мають виконати роль «першої точки доступу» громадян у вирішенні правових питань шляхом подолання правової ізоляції, зокрема в сільській місцевості, згуртування громади заради позитивних змін.

Завдячуючи цікавим промовам спікерів здобувачі вищої освіти і викладачі спеціальності 281 Публічне управління та адміністрування мали змогу підвищили рівень професійної обізнаності щодо забезпечення прав громадян, розвитку територіальних громад, досудового вирішення конфліктів, реформування судової влади, досудової, наглядової і пенітенціарної апробацій.

Завдання конференції – розширити професійний світогляд –  виконано.

 

Аудиторія: 

Мітки: 

Діяльність: