Розуму народного скарбниця

Мово рідна! Ти є Правда, Добро і Краса народу нашого.

С. Плачинда


Щороку 21 лютого світ відзначає Міжнародний день рідної мови (International Mother Language Day), святкування якого було започатковано на 30-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО в листопаді 1999 року як привід для ще більшого зосередження уваги на мовних питаннях, важливість яких для багатьох країн була і є незаперечною. Адже саме мова є засобом пізнання світу. Вона несе в собі, за словами українського письменника Сергія Плачинди, «мудрість віків і пам’ять тисячоліть», «неосяжну душу народу – його щирість і щедрість, радощі й печалі, його труд і піт, і кров, і сміх, і безсмертя його».

Чимало кроків зроблено відтоді задля збереження мов меншин, підтримання культурного різноманіття та багатомовності в різних країнах, а також зміцнення взаєморозуміння й розширення діалогу між носіями різних мов.

Звичайно ж, долучилася до свята й Україна, бо ж на українських землях проблема збереження власної мовної культури й традицій нараховує не одне століття. Традиційно цього дня проводяться різні заходи, як-то: зустрічі з письменниками, мовні конкурси, фестивалі, книжкові виставки та презентації тощо.

Бібліотека ПДАУ цьогоріч з нагоди свята представляє вашій увазі різноманіття мовного відділу нашого фонду на книжковій виставці «Розуму народного скарбниця». Усіх бажаючих запрошуємо до перегляду!