Співпраця з Полтавським обласним благодійним фондом «Громадське здоров’я»

29 жовтня 2020 року спеціаліст Полтавського обласного благодійного фонду «Громадське здоров’я», консультант зі здорового способу життя, соціальний працівник проєкту «Права та здоров’я уразливих груп населення: заповнюючи прогалини» Володимир Ходунай у режимі онлайн-конференції провів просвітницьку зустріч на тему «Психоактивні речовини: ризики і наслідки вживання» зі здобувачами вищої освіти та кураторами груп двох факультетів Полтавської державної аграрної академії – технології виробництва і переробки продукції тваринництва, обліку та фінансів. До онлайн-конференції приєдналася значна кількість учасників.

Актуальність зустрічі насамперед була зумовлена гостротою проблеми, яка існує в нашому суспільстві, адже статистика вживання психоактивних речовин молоддю приголомшлива. Зокрема, пан Володимир зазначив, що психоактивна речовина – це будь-яка речовина, яка у разі введення в організм людини може змінювати сприйняття, настрій, здатність до пізнання, поведінку і рухові функції. У повсякденному житті психоактивні речовини зазвичай іменуються «наркотиками».

Представлені на зустрічі офіційні цифри результатів опитувань і зафіксованих випадків вживання наркотичних речовин і розрахунків незалежних експертів із приводу реальної ситуації в Україні є одними із найвищих показників у Європі. На думку західних учених, нація, у якої кількість наркозалежних становить 7 %, приречена на вимирання. За реальними підрахунками Україна у найближчий час може досягти цієї межі. Якщо  говорити про підлітків, то результати дослідження HBSC «Здоров’я та поведінкові орієнтації дітей шкільного віку» показують, що 16 % усіх учнів у своєму житті мали досвід вживання марихуани або гашишу. Цей показник суттєво більший серед студентів ЗВО – 22 %. В усіх вікових категоріях хлопці вживають наркотики в середньому вдвічі частіше, ніж дівчата. Доповідач зазначив, що основними причинами першого вживання наркотиків є цікавість  – 5,3 %, бажання отримати приємні відчуття – 1,9%, «нічого робити» – 1,2 %.

Освітянська спільнота усвідомлює нагальність проблеми, адже обізнаність із цією темою дасть змогу вжити профілактичних заходів, зокрема у молодіжному студентському середовищі. Під час зустрічі були глибоко проаналізовані питання виявлення ознак вживання седативних речовин, стимуляторів і галюциногенів. Також студентів ознайомили з тими жахливими наслідками, до яких призводить залежність від психоактивних речовин.

 

Аудиторія: 

Діяльність: