Святкування дня рідної мови у Центрі міжнародної освіти

         Щороку 21 лютого світ відзначає Міжнародний день рідної мови з метою збереження мовної і культурної спадщини кожної нації. Дата для цього свята вибрана у знак пам’яті про події, що відбулися 21 лютого 1952 року в місті Дакка (зараз – столиця Бангладеш). У цей день від пуль поліцейських загинули студенти, які вийшли на демонстрацію на захист своєї рідної мови бенгалі, вимагаючи визнати її однією із державних мов країни. 

         У Центрі міжнародної освіти навчаються студенти із різних країн світу: із Тунісу, Китаю, Марокко, Анголи, Сирії. До Міжнародного дня рідної мови викладачі Центру приурочили відкриття нового навчального кабінету з країнознавства. До цієї події викладачі Центру готувалися майже два роки. Цікаві, автентичні матеріали для кабінету викладачі збирали серед знайомих і рідних у Полтаві, у селах Полтавської області; самостійно розробляли стенди, дизайн приміщення; деякі експонати виготовляли власноруч. Завдяки старшим викладачам Скок Л. М., Мікос І. М. та іншим співробітникам Центру новий навчальний кабінет наповнився цікавими матеріалами, які повноцінно представляють побут та заняття українців у давні часи.

         На полицях і стендах кабінету можна побачити державні і народні символи України, український традиційний посуд, старовинні предмети побуту та знаряддя праці, народні музичні інструменти, традиційний український одяг тощо. Своїми руками викладачі підготували зразки українських вишивок та вишиті картини; святковий коровай, традиційні полтавські галушки, різні овочі, народні українські іграшки та сувеніри із солоного тіста, глини, очерету, дерева та інших підручних матеріалів.

         Коли ви заходите у кабінет, праворуч ви бачите макет двору, де знаходиться сарай із очерету та лелекою на даху; поряд із ним висить гасова лампа, стоять знаряддя праці (ціп, лопата, граблі, мітла, риболовний сак) та старовинні елементи упряжі. Біля уквітчаного тину з перелазом знаходяться елементи української пасіки з медовими стільниками, стоїть велика корзина з соломою, де вигріває своїх дитинчат мама-качка; поряд на зеленій травичці є й інші свійські тварини: яскравий півень, рожеве порося, сірий гусак з гордо піднятою шиєю та маленьке кроленя.  

         Ліворуч представлений куточок справжньої української хати: зразки очеретяного даху, намальовані віконця з занавісками, піч з висушеними травами та спеціями, корзина з хмизом та вугіллям, хлібна лопата, рогач та старовинна металева заслінка для печі, горщики, чавунці та інший посуд. Далі стоїть дерев’яна прядка та чесалка для пряжі, зразки старовинного полотна, чавунна праска на вугіллі, рубель, що використовували для прання одягу, вишиті рушники, серветки, витинанки тощо. Підлога устелена тканими ряднинами, виготовленими сільськими жінками більше півстоліття тому.

         Стенд «Українські ремесла» представляє не лише інформацію про заняття українців у давні часи, а й надає зразки реальних міні-виробів із різних матеріалів: із тканини, шкіри, дерева, лози, скла, каменю, заліза тощо.

         У центрі стоять столи, вкриті вишитими скатертинами. У кутку – велика глиняна ваза, виготовлена опішнянськими майстрами. На вікнах висять занавіски з вишитими маками.

         Усі автентичні експонати кабінету розкривають історію українського народу, його культурні й матеріальні цінності, естетичні уподобання, народні вірування, традиційний колорит. Вони також яскраво проілюструють та зроблять цікавими і заняття з країнознавства. Директор Центру Токуєва Н. В. розповіла іноземним студентам, що українська традиційна оселя була одним із провідних втілень української національної ментальності; символом щастя, добробуту, єдності сім’ї та роду. А викладачі з любов’ю називають новий навчальний кабінет «Світлицею», так як називали у давні часи головну кімнату в українській хаті.

          До святкування Міжнародного дня рідної мови іноземці підготували пісні й вірші рідними мовами. А деякі вже читали вірші українською та співали пісні Ніни Матвієнко і групи «Океан Ельзи». Наприкінці святкування вони вперше скуштували запашні полтавські галушки з грибами та сметаною, які їм дуже сподобалися.  

         На святі були присутні ректор академії, професор Аранчій В. І., проректор з науково-педагогічної, наукової роботи Горб О. А., співробітники міжнародного відділу, представники полтавських ЗМІ. У своєму виступі ректор академії, професор Аранчій В. І. привітала іноземних громадян з Міжнародним днем рідної мови та побажала їм успіхів у вивченні української мови і курсу «Країнознавство», підкресливши, що кожна освічена людина повинна знати мову та історію країни, яка дає можливість отримати вищу освіту та стати висококваліфікованим спеціалістом.    

 

 

Аудиторія: 

Діяльність: