Участь кафедри інформаційних систем та технологій в інформуванні представників аграрних підприємств розробниками ІТ-продуктів і представниками бізнесу

Кафедра інформаційних систем та технологій Полтавської державної аграрної академії спільно з Полтавською обласною громадською організацією «Офіційна сільськогосподарська дорадча служба»,  Полтавською обласною державною адміністрацією, Департаментом агропромислового розвитку Полтавської обласної державної адміністрації в межах дії програми «Підтримка діяльності підприємств АПК засобами сучасних інформаційних систем і технологій» вперше організували серію вебінарів, направлених на популяризацію та впровадження інноваційних підходів до систем автоматизації управлінських процесів у сільському господарстві, підвищення ефективності діяльності аграрних підприємств.

Оцифрування даних та автоматизація процесів ведення агровиробництва у господарствах усіх форм власності є одним із пріоритетних напрямів діяльності установ-організаторів цього заходу. Таким чином розробники ІТ-продуктів мають змогу долучитися до цієї діяльності.

Варто зазначити, що позитивних результатів у розвитку інформаційно-цифрової структури області можна досягти лише в тісному поєднанні наукового потенціалу, новітніх технологій, практичного досвіду та системної управлінської діяльності в реалізації державних програм.

Уже під час першого вебінару спікери розкрили низку важливих питань, що стосуються:

- комплексної автоматизації управління аграрним підприємством на універсальній платформі Soft.Farm (від компанії QuartSoft);

- систем моніторингу висіву та внесення добрив, зокрема системи «Топаз» і «Гарант» (від ТОВ «Інтріс трейд»);

- супутникового моніторингу транспорту та його переваг (від ТОВ «Wust»);

- контролю за витратами пального;

- моніторингу полів дронами, супутникових знімків полів і їх використання (що, зокрема, дає значну економію бюджету підприємства – до 40 %);

- функціоналу електронної торговельної платформи Агроксі (від компанії «AGROXY Україна»).

Основною метою проведених заходів є інформування представників аграрних підприємств усіх форм власності та напрямів діяльності про унікальні можливості застосування інформаційних технологій і систем у межах їхньої виробничої, управлінської та інноваційної діяльності.

Другий вебінар був наповнений змістовними виступами, що демонстрували функціонал і можливості компаній у сфері розвитку аграрних підприємств, зокрема:

- земельний банк – основний актив сільськогосподарського підприємства (від компанії QuartSoft);

- системи відеомоніторингу транспорту «CarVISION» (від компанії «Кластер Україна»);

- досвід компанії ТОВ «СофтПро» в галузі автоматизації підприємств сільського господарства на платформі програмного комплексу Універсал 7:ERP (від компанії ТОВ «СофтПро»);

- цифрові технології для забезпечення ефективного використання великогабаритних шин на сільгосптехніці (від ТОВ «Техноторг-Дон»);

- «Trimble» в сільському господарстві (від ТОВ «Агроштурман-Україна»);

- супутниковий моніторинг транспорту, контроль за витратами пального (від ТОВ «Wust»).

Третій, останній із запланованих, вебінар був присвячений висвітленню результатів практичного застосування новітніх інформаційних продуктів на прикладі успішно впроваджених ІТ-проєктів на підприємствах області.

Спікери цього дня представили проєкт реалізації інформаційної платформи вітчизняного виробництва на підприємстві, яке успішно функціонує на території Полтавської області та реалізує вироблену продукцію за її межами: «Приклад автоматизації ТОВ «НВП Глобинський свинокомплекс» на платформі програмного комплексу Універсал 7:ERP» (ТОВ «СофтПро», Олег Вітовський).

Також професор кафедри Олена Копішинська поспілкувалася у досить цікавому форматі інтерв'ю із комерційним директором ТОВ «АПК „Докучаєвські чорноземи“» Михайлом Кобченком про досвід упровадження широкого кола інформаційних систем і технологій як у систему управління, так і в технологічний процес багатопрофільного підприємства, зокрема про організацію комунікацій та управління в межах територіально розгалуженого підприємства. Михайло Кобченко поділився власним досвідом щодо отримання економічного ефекту, переваг обробки великих обсягів даних за допомогою управлінських систем, систем GPS-моніторингу та іншими ідеями, з якими можна ознайомитись у запису вебінару на вебсторінці ГО «Офіційна сільськогосподарська дорадча служба».

Численні перегляди кожного з вебінарів показують їх актуальність і зручність саме такого формату. Доведено, що постійне інформування широкого кола представників аграрного сектора розробниками ІТ-продуктів і представниками бізнесу про форми та засоби застосування інформаційних систем і технологій є надзвичайно корисним. Власне, з цією метою і було організовано серію вебінарів. Минулі ефіри в запису за посиланням http://osds.aec.org.ua/vebinar/ та у Facebook https://www.facebook.com/osdspoltava/

Після закінчення серії вебінарів усі задіяні учасники (науково-педагогічні працівники та здобувачі вищої освіти спеціальності 126 «Інформаційні системи та технології») були відзначені подяками за внесок та організацію діяльності Офіційної сільськогосподарської дорадчої служби.

 

 

 

Аудиторія: 

Діяльність: