Участь у конференції «Українська мова у світі»

Викладачі факультету підготовки іноземних громадян ПДАА взяли участь у роботі IV науково-практичної конференції «Українська мова у світі», яка відбулася у Львові 9-10 листопада 2016 року. Ініціатором проведення цього заходу виступив Міжнародний інститут освіти, культури і зв'язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка».

У роботі конференції взяло участь 110 учасників з 12 країн світу: Австрії, Болгарії, Великобританії, Італії, Канади, Кореї, Німеччини, Норвегії, Польщі, Придністров'я, Російської Федерації, США, а також із різних регіонів України.

Засідання відбувалися у форматі пленарних засідань, круглих столів, майстер-класів. Під час роботи конференції пройшло обговорення серед фахівців з української мови як іноземної (УМІ), які працюють як в Україні, так і за кордоном, стану української мови у світі, факторів та механізмів її поширення у міжнародній спільноті, а також актуальних питань методики викладання УМІ. У рамках конференції відбулися презентації нових навчальних видань з української мови як іноземної; освітнього порталу для навчання УМІ «Крок до України»; літньої школи україністики «Крок до України»; програми «Перші кроки».

Старший викладач кафедри української та російської мов факультету підготовки іноземних громадян ПДАА Токуєва Н. В. виступила з доповіддю «Лінгвокраїнознавчий аспект навчання української мови іноземних громадян на підготовчих факультетах (відділеннях) ВНЗ України».

У результаті обговорень та дискусій учасники конференції дійшли висновку про необхідність:

  • створення навчально-методичного забезпечення з УМІ, враховуючи новітні технології викладання української мови як іноземної (випуск дистанційних курсів, онлайн-проектів тощо);
  • підготовка фахівців із викладання української мови як іноземної (відкриття спеціальності «Українська мова як іноземна», проведення семінарів для викладачів і вчителів тощо);
  • вироблення новітніх методик викладання української мови в Україні та у світі;
  • створення Державного освітнього стандарту з української мови як іноземної;
  • навчально-методичної підтримки українських суботніх та недільних шкіл за кордоном.

Мітки: