Урочиста посвята першокурсників у студенти

В перші вересневі дні на головній площі академії  відбулася посвята у студенти першокурсників набору 2018 року.
Святковості урочистостям додали  гарний сонячний ранок, прикрашене різнокольоровими кульками та квітами місце проведення заходу, усміхнені радісні обличчя студентів їх батьків та друзів.
Першокурсники та студенти інтегрованих груп, які  прийшли продовжувати навчання  з структурних підрозділів академії коледжів, вишикувалися по факультетно, над колонами учасників майорять штандарти та Державні прапори України.
Урочисте дійство розпочалося вступною промовою ректора академії, професора Аранчій Валентини Іванівни, яка коротко проінформувала присутніх про підсумки вступної компанії до вишу, тепло привітала першокурсників зі святом, запросила їх до студентської родини, наголосила, що освіту, першокурсники будуть здобувати у навчальному закладі, який є одним із лідерів аграрної освіти України та займає передові освітянські позиції в  регіоні.
 
Під звуки студентського гімну Гаудеамус  першокурсникам вручили символічні Студентський квиток та Злікову книжку.
З рук ректора академії та виробничників ТОВ «Сади Карлівщини» Карлівського району, першокурсники одержали також рум’яний, духмяний коровай – символ достатку та праці хліборобів.
Студент-першокурсник скороченого терміну навчання факультету економіки та менеджменту Сергій Шабельник виголосив урочисту  клятву студента, останні слова якої «Клянемося!», «Клянемося!», «Клянемося!» підхопили усі присутні студенти.
Першокурсників зі святом привітали: Народні депутати України, випускник агрономічного факультету Юрій Васильович Бублик, та Костянтин Євгенович Іщейкін, міський голова міста Полтави Олександр Федорович Мамай, керівник ТОВ «Сади Карлівщини» Володимир Анатолійович Слєпцов, директор національної наукової сільськогосподарської бібліотеки Національної академії аграрних наук України, академік Віктор Анатолійович Вергунов.
 
Виступаючі побажали першокурсникам віри у власні можливості, підкорення нових вершин, активного, позитивного і емоційного студентського життя.
Народні депутати України за дорученням Верховної ради України вручили Грамоти Верховної Ради України ректору академії, професору Валентині Іванівні Аранчій та професору кафедри філософії, історії та педагогіки Миколі Андрійовичу Якименку.
 
Карлівчани, крім побажань, подарували першокурсникам усіх шести факультетів фруктові напитки власного виробництва.
Урочисто і пафосно прозвучали слова вдячності з якими першокурсники звернулися до ректора та високоповажних гостей свята: «дякуємо що надали нам можливість навчатися в Академії, дякуємо за теплі батьківські слова та побажання, дякуємо за подарунки. Ми запевняємо всіх присутніх, що, покладені на нас завдання, виконаємо. Міцні руки, кипучу енергію і знання, одержані в Академії, віддамо улюбленій професії заради розвитку і процвітання аграрного сектора економіки України. Ми навчимося ростити хліб, щоб життя нашої  країни стало багатшим і кращим.»
За встановленою в академії традицією студенти поклали квіти до пам’ятника студентам, викладачам та співробітникам академії, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни, до меморіальної дошки  колишньому студенту академії  Максиму Ошеці, який загинув захищаючи незалежність нашої країни в зоні АТО,  а також меморіальних дошок,  встановлених на території академії викладачам які пішли у вічність та вшанували їх пам’ять хвилиною мовчання.
Студентство та всіх присутніх на святі вітав св’ященник  Спаської церкви отець Олександр.
У кінці свята в небо злетіли жовто-блакитні кульки – символ Української землі.
В цей же день колектив академії взяв участь у відкритті  меморіальної дошки першому завідувачу кафедри землеробства ( 1924 -1927) Тушкану Павлу Федоровичу. На церемонії відкриття дошки виступили: перший проректор, професор Павло Вікторович Писаренко, директор національної наукової сільськогосподарської бібліотеки Національної академії аграрних наук України, академік Віктор Анатолійович Вергунов, доцент кафедри захисту рослин Самородов Віктор Миколайович,директор Ерастівського аграрного коледжу Наталія Іванівна Соколик, правнучка вченого Радченко Ольга Сергіївна – кандидат  біологічних наук, доцент кафедри мікробіології Національного університету ім. Г. Шевченка; правнук вченого – Покальчук Олег Володимирович, військовий психолог, кандидат педагогічних наук; народний депутат України Юрій Васильович Бублик.
 
З нагоди відкриття дошки  надійшов лист вдячності від Надзвичайного і Повноважного Посла України в Державі Кувейт, нащадка Тушкана П.В.,  Володимира Толкача за небайдужість колективу академії та академіку В.А. Вергунову за небайдужість і величезну роботу на історичній та аграрній нивах.
Для першокурсників також була проведена  перша лекція «Я, студент України», відбулося знайомство з кураторами академічних груп, ознайомча екскурсія студентським містечком, традиційне висаджування троянд на території та неформальна посвята в студенти на території студентського парку.
 
 
 
В вечірній час для первачків студентська рада організувала розважальну програму в академічному центрі дозвілля молоді.
Всі заходи, які проводилися в цей день, мали виховне значення і були спрямовані на адаптацію першокурсників до студентського життя.