В академії до Дня української писемності та мови відбувся круглий стіл

9 листопада 2015 року в Полтавській державній аграрній академії
в рамках відзначення Дня української писемності та мови відбувся круглий стіл на тему:
«Українська мова: історичний поступ, мовні явища. Мови інших етносів»

Учасники круглого столу – студенти I курсу факультетів ветеринарної медицини та технології виробництва і переробки продукції тваринництва – долучилися до обговорення актуальних мовознавчих проблем – причин поширення суржику (доповідь студентки I курсу 2 групи спеціальності «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» Пушко Галини), використання суржикових слів як стилістичного прийому в художньому тексті (доповідь студентки I курсу 2 групи спеціальності «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» Ворони Анни).

Надзвичайний інтерес студентства викликала доповідь  студента I курсу 3 групи спеціальності «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» Коби Антона, в якій ішлося про унікальність внутрішніх мовних ресурсів української мови, за допомогою яких відбувається процес оформлення думки. Студентка I курсу 2 групи спеціальності «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» Тютюнник Віта запропонувала учасникам круглого столу ознайомитися з таким мовним явищем, як молодіжний сленг, який є одним із засобів здійснення комунікації й вираження світоглядних позицій  молодої людини.

Українська мова, як відомо, посідає друге місце після італійської за мелодійністю. Цікаві факти про те, як сприймають українське слово пересічні іноземці, навела студентка I курсу 2 групи спеціальності «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» Горіздра  Ілона, серед них і такий:  «Хоча значення слів залишилося для мене цілковитою загадкою, мені постійно здавалося, що українці говорять про щось хороше. Таке враження, що українська – дуже доба й м'яка. Особливо мені подобається, коли нею розмовляють жінки – вона взагалі якась більш жіноча за звучанням» (спортсмен із Пакистану).

До обговорення доповідей активно долучилися присутні учасники круглого столу, які висловили власні погляди на порушені ораторами мовні проблеми.

Читачам пропонуються доповіді учасників круглого столу в повному обсязі.


Матеріали підготувала к. філол. н., доц. кафедри іноземних мов та українознавства Сизоненко Н. М.