Відкрита лекція на тему «Ера No-till в Україні настане скоро й обов’язково»

13 жовтня 2020 року на кафедрі землеробства і агрохімії ім. В. І. Сазанова факультету агротехнологій та екології ПДАА в ауд. 41 першого корпусу відбулася відкрита лекція на тему «Ера  No-till в Україні настане скоро й обов’язково», яку прочитав кандидат сільськогосподарських наук, голова селянського (фермерського) господарства «Дослідне» Семенівського району Мокляк Володимир Якович для здобувачів третього курсу ступеня вищої освіти бакалавр спеціальності «Агрономія».

У ході лекції Володимир Якович розкрив суть системи землеробства No-till; зупинився на причинах, які зумовлюють необхідність переходу агроформувань регіону на вищезазначену систему землеробства; детально охарактеризував переваги системи землеробства No-till, зокрема вплив на родючість ґрунту, водний режим і вологозабезпечення сільськогосподарських культур, напрями мікробіологічних процесів і заходи їх активізації; поділився досвідом і результатами впровадження системи землеробства No-till в умовах селянського (фермерського) господарства «Дослідне» Семенівського району.

Важливо відзначити, що цю систему землеробства Володимир Якович почав упроваджувати в господарстві з 2011 року. Він постійно знаходиться у пошуку нових ідей щодо вдосконалення системи землеробства No-till, вивчає досвід роботи провідних країн світу в цьому напрямі, експериментує, а також ділиться набутими знаннями.

Також відбулося обговорення ряду питань стосовно знань і навиків, якими повинен володіти фахівець агрономічної служби агроформувань щодо планування систем обробітку ґрунту під сільськогосподарські культури сівозміни.

Підсумком прочитаної лекції стало те, що здобувачі вищої освіти спеціальності 201 «Агрономія» набули фахових компетентностей щодо управління комплексними діями або проєктами та відповідальності за прийняття рішень у конкретних виробничих умовах. Лекція відбулася у дружній атмосфері, здобувачі вищої освіти уважно слухали лектора, а після викладення основного матеріалу поставили ряд уточнюючих запитань.

 

Аудиторія: 

Діяльність: