Візит делегації із Лівана

27 серпня 2017 року до Полтавської державної аграрної академії завітала делегація на чолі з Надзвичайним та Повноважним Послом України у Ліванській Республіці І. І. Осташем. 

 

 

Представники державних та громадських організацій Лівану й України вшанували пам'ять великого ліванського письменника Михайла Нуайме, поклавши квіти до пам’ятника видатному ліванцю, який було встановлено у 2011 році.
У своїй промові Надзвичайний та Повноважний Посол України у Ліванській Республіці І. І. Осташ зазначив, що життя і творчість Михайла Нуайме (1889-1988 рр.) відіграли велику роль у розвитку як сучасної арабської, так і світової літератури. Розповівши про нелегкий життєвий шлях письменника, промовець указав на зв'язок різних культур двох країн, який з кожним роком стає більш міцним.
Викладач Ліванського університету Зукан Джарамані, Президент Асоціації випускників українських університетів, зауважив, що в Україні  Михайло Нуайме більш відомий як перший перекладач на арабську мову безсмертного твору Тараса Шевченка «Заповіт». Але його творчий доробок є широким і різноманітним: він був прозаїком і майстром психологічної новели, біографом і поетом-новатором, драматургом і літературним критиком, перекладачем і глибоким філософом-мислителем, який зумів у своїх творах створити свій особливий світ – світ духовності і гуманізму. А отже, Михайло Нуайме залишив помітний слід в історії світової культури.
Поважних гостей привітала в. о. декана факультету підготовки іноземних громадян Н. В. Токуєва, яка у своєму виступі вказала на важливість та вплив на подальше життя і творчість великого ліванського письменника його полтавського періоду (1906-1911 рр.), коли він навчався у духовній семінарії, що знаходилася на території академії. Саме тут Михайло Нуайме написав свій перший вірш, саме тут він розпочав своє знайомство з творами класиків світової, у тому числі і української, літератури, саме тут почали формуватися його погляди на особистість людини та її духовний світ, його ідеали гуманізму, справедливості і свободи. 
Н. В. Токуєва повідомила, що під час екскурсії територією академії щороку сотні іноземних студентів із різних країн світу зупиняються біля прекрасного пам’ятника Михайлу Нуайме, а викладачі розповідають про життєдіяльність великого ліванського письменника, його твори та філософські ідеї. Отже, паростки людяності і добра, посіяні Михайлом Нуайме багато років тому, проростають у душах сучасних молодих людей, а пам'ять про знаного ліванця продовжує жити.

Від імені ректорату ПДАА учасників урочистого мітингу привітав проректор з науково-педагогічної, наукової роботи О. О. Горб.

Після покладання квітів до пам’ятника Михайлу Нуайме учасниками зустрічі було переглянуто фільм про письменника, створений одним із українських телеканалів; зроблено фотографії на пам'ять та домовленості про подальшу співпрацю з ліванськими громадянами у сфері освіти.