Як подолати стрес під час екзаменаційної сесії?

Як допомогти собі подолати це нелегке випробування?

Іспит є не стільки перевіркою знань, скільки випробуванням на психологічну стійкість. Успішне складання іспиту залежить від двох умов : вільного володіння матеріалом, з якого здається іспит і вміння володіти собою під час іспиту. Перша умова має на увазі старанність і систематичні заняття, і це є зрозумілим для кожного. Тому зосередимо свою увагу на другій умові.

Вміння володіти собою можна  потрібно напрацьовувати, адже воно стане в нагоді не лише під час складання іспитів, але й в інших життєвих ситуаціях.

Як буває прикро, коли кілька днів ретельної підготовки, добре вивчивши навчальний матеріал, але в найвідповідальніший момент Вами опановує таке хвилювання, що «аж жижки тремтять», очі нічого не бачать, долоні стають вологими й холодними і все геть вилітає з голови. Ви не можте побороти нервозність і опиняєтесь в стані ступору, коли начебто все знаєш, розумієш, а сформулювати не можеш. Це призводить зовсім не до того результату, якого Ви очікували.

Як навчитися контролювати свої емоції, щоб уникнути подібних ситуацій?

Як змусити себе заспокоїтися і зосередитися?

Як здати іспити без надмірного напруження, страхів і сліз?

Іспит − це якраз та ситуація, коли діяти треба за принципом «допоможи собі сам». Існує чимало досить простих правил і прийомів подолання екзаменаційного стресу. Виберіть ті з них, які вважаєте найбільш ефективними для себе.

Поради для підготовки до іспиту

  • Залиште для підготовки до іспиту достатньо часу, щоб не виникла ситуація, коли потрібно прочитати весь матеріал курсу за останню хвилину. Цей підхід дозволить значно посилити Вашу впевненість у власних силах і знизити передекзаменаційний стрес, так як Ви будете знати, що витратили достатньо часу на підготовку і підготувалися добре.
  • Складіть розклад своєї підготовки до іспиту, щоб Ви змогли стежити за часом. Відведіть достатньо часу для відпочинку і розваг, щоб уникнути перевтоми.
  • Як тільки Ви помітите, що втрачаєте увагу і Ваш мозок почав втомлюватися, влаштуйте короткий відпочинок. Після того, як Ви повернетеся до занять, Ви будете почувати себе більш відпочившим і будете готові до подальшої підготовки.
  • Експериментуйте з різними методиками підготовки, щоб заняття стали для Вас свого роду розвагою, і Ваша мотивація посилитися.
  • Не пийте занадто багато кави, чаю і газованих напоїв; кофеїн тільки більше нашкодить роботі  Вашого мозку і зробить його менш сприйнятливим до інформаціі. Харчуйтеся частіше і правильним чином; в період підготовки Вашому мозку потрібно більше поживних речовин.
  • Регулярні, але помірні фізичні вправи додадуть Вам енергії, ясного мислення і знизять відчуття стресу.
  • Не рекомендується посилювати навчальне навантаження за рахунок сну. Подібна рекомендація зумовлена тим, що нормальний сон не тільки знімає розумове стомлення і забезпечує відновлення витрачених сил організму, проте й відіграє найважливішу роль в механізмах пам'яті. Як показали дослідження вчених, саме під час сну відбувається переведення інформації, отриманої за день з оперативної в довготривалу пам'ять.

 

Сподіваємося, що ці рекомендації допоможуть Вам прокинутися вранці перед іспитом відпочившим, бадьорим, з відчуттям готовності показати себе з найкращого боку і здобути перемогу!

Хай щастить!