Європейський досвід підготовки публічних службовців

26 квітня 2021 року в режимі відеоконференції на платформі ZOOM  вперше в Україні відбулися комітетські слухання «Професійне навчання публічних службовців: європейський досвід та перспективи для України», проведені Комітетом з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Верховної Ради України спільно із  секретаріатом Кабінету Міністрів України, Національним агентством України з питань державної служби, Міністерством освіти і науки України для усіх провайдерів освітніх послуг зі спеціальності 281 «Публічне управління та адміністрування».

Кафедра публічного управління та адміністрування Полтавської державної аграрної академії не залишається осторонь таких важливих і значущих подій, які дають імпульс удосконаленню навчального процесу. У комітетських слуханнях взяли участь завідувачка кафедри публічного управління та адміністрування, гарант ОНП «Публічне управління та адміністрування»  д. держ. упр., професорка Лозинська Т. М. та професор кафедри, гарант ОПП «Місцеве самоврядування» д. е. н. Дорофєєв О. В.

Були висвітлені ключові проблеми підготовки та перепідготовки публічних службовців, зокрема посадових осіб органів місцевого самоврядування, депутатського корпусу, а також окреслені основні напрями реформування системи підготовки фахівців для публічної сфери. У обговореннях взяли участь: Клочко А. А., народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування; Немчінов О. М., міністр Кабінету Міністрів України; Маасікас Матті, посол ЄС, голова Представництва ЄС в Україні; Алюшина Н. О., голова Національного агентства України з питань державної служби; Вітренко А. О., заступник міністра освіти і науки України з питань європейської інтеграції; Негода В. А., заступник міністра розвитку громад та територій України й інші.

Важливими з погляду ознайомлення з європейськими практиками підготовки публічних службовців були виступи Ларата Фабріса, голови Департаменту з питань розроблення навчальних програм і наукових досліджень Директорату з викладання та досліджень (Французька національна школа адміністрації (ENA)); Кассерлі Терези, директорки з навчання та розвитку (Інститут державного управління Ірландії (IPA)); Кальвіни Агіти, директорки школи публічного управління (Латвія); Глюч Кшиштофа, директора Малопольської школи публічної адміністрації Краківського економічного університету, Програма USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE).

Прагнемо до кращого!

 

 

Аудиторія: 

Мітки: 

Діяльність: