Закінчилась навчальна практика «Служба в органах місцевого самоврядування»

4 червня 2021 року здобувачі вищої освіти 3 курсу спеціальності 281 Публічне управління та адміністрування, які навчаються за освітньо-професійною програмою Місцеве самоврядування, захистили свої звіти з навчальної практики «Служба в органах місцевого самоврядування».

У попередні роки, коли не існувало карантинних обмежень, під час такої практики студенти разом із викладачами активно відвідували територіальні громади, органи місцевого самоврядування, музеї, об’єкти комунального господарства області та міста. За обставин, що склалися цьогоріч, усі подорожі та екскурсії проходили у віртуальному форматі, студенти опановували інформацію, що міститься на сайтах органів публічної влади, громадських організацій тощо.

Але завдяки багаторічній співпраці кафедри публічного управління та адміністрування з Полтавською обласною асоціацією органів місцевого самоврядування та на запрошення Полтавської районної ради наші студенти одержали можливість відвідати цікавий і вкрай корисний захід, що безпосередньо пов’язаний із проблематикою місцевого самоврядування.

Протягом декількох днів у приміщенні Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І. П. Котляревського відбувалися заходи проєкту «Курс громадських консультацій для органів місцевого самоврядування в Полтавській області», який проводив Конвент самоврядної співпраці Польща – Україна, що співфінансується Польсько-американським фондом свободи в межах програми RITA – «Зміни в регіоні», яку реалізує Фонд «Освіта для демократії».

Організатори проєкту визначили його головну мету – залучення членів територіальної громади Полтавщини до участі у здійсненні повноважень місцевого самоврядування та надання їм вільного доступу до інформації про діяльність органів місцевого самоврядування.

Під час роботи проєкту відбувся круглий стіл, на який було запрошено завідувачку кафедри публічного управління та адміністрування Тамару Лозинську.

Студенти 2 групи 3 курсу освітньо-професійної програми Місцеве самоврядування спеціальності 281 Публічне управління та адміністрування в один із днів також долучилися до роботи проекту та разом із представниками територіальних громад Полтавщини прослухали цікаву та змістовну лекцію з елементами інтерактиву про роль громадських консультацій для налагодження взаємодії мешканців територіальних громад та органів місцевого самоврядування. Лекцію провів експерт проєкту від польської сторони, помічник директора офісу KWSPU Томаш Ковалик. Він доповнював матеріали лекції прикладами взаємодії влади та громади, які вже напрацьовані у його рідному місті Щецин.

Слухачам заходу було запропоновано закріпити лекційні матеріали під час гри про розвиток демократії, яку проводили Томаш Ковалик і перекладачка Конвенту Ірина Ткачук. Наші студенти та присутня з ними на заході викладачка кафедри публічного управління та адміністрування Тетяна Щетініна утворили одну із команд гри, виконували цікаві та веселі завдання із розбудови демократичної держави. Важливо відзначити, що під час гри студенти відчули, наскільки їм було легко виконувати певні завдання завдяки вивченню таких дисциплін, як «Теорія державного управління», «Конституційні основи публічної влади», «Публічне управління», «Служба в органах місцевого самоврядування».

Ознайомившись із заходами проєкту «Курс громадських консультацій для органів місцевого самоврядування в Полтавській області», студенти усвідомили важливість та актуальність тих знань, умінь і навичок, які вони здобувають як під час вивчення теоретичних дисциплін, так і під час навчальної практики «Служба в органах місцевого самоврядування».

 

 

 

 

 

Аудиторія: 

Діяльність: