Збільшення академічних та іменних стипендій із 1 січня 2022 року

Студенти, які навчаються на очній формі й оволодівають професією в навчальному закладі, можуть претендувати на грошову винагороду. Держава щомісяця заохочує успішних студентів стипендією.
Гарною новиною є те, що з 1 січня 2022 року стипендії для здобувачів освіти збільшуються. Про це йдеться в постанові КМУ «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 12 липня 2004 р. № 882 та від 28 грудня 2016 р. № 1047», ухваленій 1 вересня 2021 року.
Відповідно до постанови розмір мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії для студентів закладів вищої освіти, наукових установ, які здобувають освітній або освітньо-професійний ступінь «молодший бакалавр», освітні ступені «бакалавр», «спеціаліст» або «магістр», збільшується із 1300 до 2000 гривень на місяць. Для тих, що навчаються за спеціальностями (спеціалізаціями), для яких встановлюються академічні стипендії в підвищеному розмірі, збільшується із 1660 до 2550 гривень на місяць.
Важливо пам’ятати, що академічна стипендія виплачується студентам, які успішно проходять атестацію кожного семестру. Щоб претендувати на підвищену стипендію, необхідно не лише пройти атестацію на відмінно, але й брати участь у науковому та громадському житті начального закладу: вести активну навчальну, творчу та наукову діяльність.
Окрім того, відповідно до постанови КМУ для студентів закладів вищої освіти збільшується розмір академічної стипендії Президента України із 2720 до 4400 гривень на місяць. А розмір іменних та академічних стипендій, заснованих Кабінетом Міністрів України, – з 2480 до 4000 гривень на місяць.
Розмір стипендії Президента України переможцям Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика та Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка для студентів закладів вищої освіти збільшується із 2600 до 3800 гривень на місяць.
Зазначена постанова ухвалена з метою підвищення соціального захисту студентської молоді та заохочення до навчання й досягнення науково-освітніх вершин.

Тож хай усвідомлення того, що все залежить саме від вас, дає вам наснаги рухатися вперед і працювати над досягненням високих цілей. А про те, як здобути необхідну кількість балів для отримання стипендії та фіксувати всі свої напрацювання, детально розповімо в наступному матеріалі.