Звитяжець наукового свинарства О. П. Бондаренко (1884–1937)

Саме під такою назвою побачила світ нова книга Віталія Нагаєвича, Віктора Самородова, Михайла Скорика та Анатолія Шості. Вона вийшла з нагоди вікопомних для освітянської та наукової спільноти подій – 100-річчя заснування Полтавської державної аграрної академії та 90-річчя Інституту свинарства і агропромислового виробництва НААН України. Ці славні установи завжди йшли обіруч, а їхня історія переплелась із життям і діяльністю розробника наукових засад свинарства України доктора сільськогосподарських наук, професора Бондаренка Олександра Пилиповича. Крім цього, він був ініціатором створення першої вітчизняної породи свиней сального напряму продуктивності (миргородської).

У цій книзі вперше викладено найбільш повний перелік публікацій ученого (58 позицій) і літератури про нього (112 позицій), 23 світлини, а також багато нового, до цього часу невідомого широкому загалу матеріалу, зокрема про національну свідомість О. П. Бондаренка, його походження, утиски науковця та його учнів владними структурами, через що Олександр Пилипович у розквіті сил і творчих задумів, проживши лише 53 роки, пішов із життя. Та незважаючи на це, він зміг створити свою потужну наукову школу, зробити усе для розвитку сільськогосподарської дослідної справи у тваринництві.

Зібраний у книзі матеріал спонукає нас до більшого вшанування О. П. Бондаренка. І якщо у Полтаві дещо з цього приводу зроблено (передовсім за сприяння одного з авторів – професора Віталія Нагаєвича), то на малій батьківщині науковця – Чернігівщині – нічого. Але потрібно ще чимало зробити насамперед у Решетилівці, де розпочав свою кар’єру Олександр Пилипович, і, звичайно ж, на Миргородщині, яку він прославив своїм унікальним творінням – першою вітчизняною породою свиней, яка не мала і не має у світі аналогів! Тож сподіваємося, що цьому всьому посприяє нова монографія.

Видання адресоване широкому колу науковців, аспірантів, докторантів, викладачів, працівників інформаційно-бібліотечних установ, шанувальників аграрної історії України.

 

Аудиторія: 

Діяльність: