Сукманов Валерій Олександрович

Фото, посада, контакти

Кафедра: 

Харчових технологій

Посада: 

професор кафедри

Науковий ступінь: 

доктор технічних наук

Вчені звання: 

Старший науковий співробітник за спеціальністю «Машини та апарати харчових виробництв» (1986). Професор (2001).

Контактна інформація: 

E-mail: sukmanovvaleri@gmail.com

Ідентифікатори науковця:

Освіта

Базова освіта - механічний факультет Донецького інституту радянської торгівлі: інженер- механік за спеціальністю «Машини та апарати харчових виробництв».

Аспірантура

Кандидат технічних наук за спец. 05.02.14 - Машины и аппараты пищевых производств. Дисертація «Дослідження основних експлуатаційних показників якості картоплеочисних машин з метою підвищення їх технічного рівня, (1980).

Докторантура

Доктор технічних наук за спеціальністю 05.18.12 - Машини й агрегати харчової, мікробіологічної й фармацевтичної промисловості. Дисертація «Наукові основи формування та прогнозування технічного рівня та якості устаткування для механічної обробки продуктів на підприємствах масового харчування» (1996).

Досвід роботи

З 1977 по 2014 рік - робота у Донецькому інститут радянської торгівлі - Донецькому національному університеті економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського (ДонНУЕТ).
З 1996 по вересень 2014 рік - директор інституту харчових виробництв ДонНУЕТ, зав. кафедрою загальноінженерних дисциплін та директор проблемної науково-дослідної лабораторії «Використання високого тиску та субкритичних технологій у харчових виробництвах».
З вересня 2014 року по серпень 2018 року - професор кафедри технологічного обладнання харчових виробництв і торгівлі ВНЗ Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі».
З вересня 2018 року по теперішній час - професор кафедри харчових технологій Полтавської державної аграрної академії.

Знання мов

Англійська, в межах наукових інтересів – без словника; російська – вільно.

Стажування

Проходження стажуванння та підвищення кваліфікації у провідних харчових ВНЗ України (НУХТ, ХДУХТ), закордоном (Болгарія – Пловдівський університет харчових технологій, Русенський університет, Румунія, Брашов – університет “Transilvania”), фізико-технічний інститут НАН України (м. Донецьк), інститут продовольчих ресурсів НААН України, підприємства харчової промисловості.
Стажування за останні роки – кафедра технологічного обладнання та комп’ютерних технологій Національного університету харчових технологій (м. Київ) – 2018 рік. Обсяг годин - 108; Вища школа економіки, права і наук медицини ім. проф. Липницького (м. Кельц, Польща) та Винницький кооперативний інститут. «Сучасна наука: проблеми, перспективи, інновації» Сертифікат № 377, 11-12 листопада 2020. Обсяг годин 12 годин; Всеукраїнська науково-практична конференція «Інноваційні та ресурсозберігаючі технології харчових вироництв», 21 грудня 2021 року, обсяг годин 6 годин.; кафедра молока і молочних продуктів Національного університету харчових технологій. Посвідчення № 74/22 від 20.06.2022 р (Тема: «Вдосконалення методології підготовки магістрів зі спеціальності 181 Харчові технології») – 180 годин.

Участь у міжнародних проектах

З 2012 по 2015 рік - виконання міжнародного проекту 318946-FP7 на посаді одного з директорів.
За останні 15 років - Керівництво 5 науковими проектами, що фінансувалися МОН України.
З 02.01.2014 року по 31.12.2017 року - провідний науковий співробітник Національного університету харчових технологій у проекті з фундаментальних досліджень, що фінансувався МОН України.

Здобутки

За багаторічну плідну наукову і науково-педагогічну діяльність, особистий внесок у підготовку висококваліфікованих фахівців відзначено державними та урядовими нагородами: Почесною грамотою Міністерства освіти і науки України, нагрудними знаками «Відмінник освіти України», «За наукові досягнення», Подякою від Голови ВАК України. Академік Міжнародної академії наук екології та безпеки життєдіяльності (IAELPS). У 2010 році президією академії нагороджено медаллю імені М.В. Ломоносова, та у 2013 році Президії IAELPS удостоєно почесного звання «Заслуженный деятель науки» та нагороджено орденом «Звезда Ученого».
У 2012 році присуджено почесне звання «Заслужений діяч науки і техніки України», та у 2013 році за роботу «Інноваційні технології підвищення ефективності харчових виробництв» присуджена Державна премія України в галузі науки в техніки та почесне звання лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки.
Напрям наукових досліджень: інноваційні технології харчових виробництв; використання високого тиску та субкритичних технологій у харчових виробництвах.
Під науковим керівництвом В.О. Сукманова підготовлено та захищено 1 докторська та 14 кандидатських дисертацій.
У даний час є науковим керівником 2-х аспірантів за спеціальністю 181 «Харчові технології».

Досвід проведення експертизи:
З 2009 по 2015 рік - експерт Державної акредитаційної комісії України
З 2009 по 2015 рік - експерт науково-технічної ради МОН України секції «Біологія, біотехнологія, харчування».
З 2004р по 2014 рік - заступник голови та голова спеціалізоваої вченої ради К 11.055.02
Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського.
З 2014 по 2023 рік - член спеціалізованої вченої ради Д 64.088.01 Харківського державного університету харчування та торгівлі.
З 2002 року по 2023 рік - член експертної ради з технологій харчової, легкої та хімічної промисловості ДАК МОН України.
З 2022 року по теперішні час - експерт з експертизи проектів наукових досліджень і науково-технічних (експериментальних) розробок, що подаються для участі у конкурсах, які проводитиме Міністерство освіти і науки України та звітів про їх виконання за тематичним напрямом «23 Харчові технології та промислова біотехнологіях».

Член редакційнних колегій:
- наукового журналу «Journal of FOOD and PACKAGING Science, Technique and Technologies». (Болгария, Пловдив, університет харчових технологій),
- journal of Eco Agri Tourizm.- Brasov (Romania): “Transilvania” University;
- наукового журналу «The Nonconventional Technologies Review». "Lucian Blaga" University of Sibiu; Sibiu, Romania.
- наукового вісника Полтавського університету економіки і торгівлі (серія «Технічні науки»);
- наукового вісника Полтавського державного аграрного університету (Технічна серія);
- наукового збірника «Ресторанний і готельний консалтинг. Інновації» (Київський національний університет культури і мистецтв).
 

Публікації

Видано 17 наукових монографій, 7 з яких видані у далекому зарубіжжі; 9 підручників та посібників з грифом МОН України; 1 навчальний підручник видано у Болгарії на болгарській мові; понад 20 нормативних документів (ТУ та ТІ), більше 50 навчально-методичних видань.
Опубліковано біля 500 статей у журналах та збірниках наукових праць, у тому числі понад 60 статей за кордоном (Іспанія, Голландія, Румунія, Болгарія,  Казахстан, Молдова, Хорватія), серед яких 20- у виданнях, включених до бази Scopus та Web of science.
Одержано більш як 20 патентів України.

Список публікацій: 

Обов'язки

Гарант спеціальності 181 Харчові технології другого рівня вищої освіти "Магістр"
Заступник зав. кафедрою з наукової роботи та міжнародної діяльності
Науковий керівник міжкафедральної науково-дослідної лабораторії «Субкритичні технології харчових виробництв» ПДАА (на громадських засадах).
Член редакційної колегії наукового вісника Полтавського державного аграрного університету.

Факультети: