Гостьова лекція фахівця уповноваженого з питань запобігання та виявлення корупції

Кафедра публічного управління та адміністрування ПДАУ продовжує практику проведення навчальних занять у форматі «Практичні кейси від здобувачів вищої освіти».

Цікаво пройшла гостьова лекція в інтерактивному форматі фахівчині уповноваженої з питань запобігання та виявлення корупції в Полтавському державному аграрному університеті Марини Тур, магістрантки ОПП Зв’язки з громадськістю спеціальності 281 Публічне управління та адміністрування, для здобувачів вищої освіти за ОПП Місцеве самоврядування цієї ж спеціальності. У формі діалогу було розглянуто ряд питань, що стосуються сутності корупції, її проявів і вимог до доброчесної поведінки осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (тема «Місцеве самоврядування в системі публічного управління» навчальної дисципліни «Публічне управління», провідна викладачка – д. держ. упр., проф. завідувачка кафедри публічного управління та адміністрування Тамара Лозинська). Лекторка також торкнулася питань розвитку електронної демократії та застосування цифрових інструментів для усунення корупційних ризиків, надання онлайн-послуг державними установами для запобігання корупційним діям (тема «Базові аспекти організації електронної взаємодії органів публічної влади» навчальної дисципліни «Електронні послуги на місцевому рівні», провідна викладачка – к. е. н., доц. доцентка кафедри Наталія Панасенко).

Марина Тур розповіла студентам про основні завдання фахівця уповноваженого з питань запобігання та виявлення корупції в Полтавському державному аграрному університеті: реалізацію принципів прозорості та доброчесності, організацію антикорупційної роботи в Університеті, контроль за дотриманням антикорупційного законодавства, організацію роботи каналів для отримання повідомлень про порушення вимог антикорупційного законодавства, надання методичної та консультаційної допомоги з питань запобігання та виявлення корупції, інформування та забезпечення обізнаності працівників і студентів у питаннях запобігання та виявлення корупції, розгляд повідомлень про порушення антикорупційного законодавства, запобігання конфлікту інтересів і порушенню інших антикорупційних обмежень, забезпечення захисту прав викривачів тощо.

Насамкінець Марина Тур запропонувала слухачам онлайн-гру «(Не)підкупність», у якій студенти мали змогу випробувати себе в ситуаціях, коли посадовці вимагають хабаря (гру розробив проєкт з критичного мислення Uchoose.info.). Учасники гри, як представники молоді, приймали рішення в найбільш типових ситуаціях взаємодії з посадовими особами, коли з’являється варіант розв’язати проблему, давши хабаря, – з викладачами, поліціянтами, лікарями, комунальниками, працівниками митниці. Під час гри вони також діяли або як держслужбовці, або як бізнесмени та потрапляли в типові для них ситуації вибору – давати чи не давати хабар. Усі студенти отримали гарні результати щодо своєї «антикорупційної карми».

На лекції були присутні професорка кафедри публічного управління та адміністрування к. е. н, доц. Ольга Сердюк і доцентка кафедри к. е. н., доц. Тетяна Мац.

Здобувачі вищої освіти щиро вдячні фахівчині уповноваженій з питань запобігання та виявлення корупції у ПДАУ Марині Тур за змістовну лекцію!