Громадськість Полтавщини готується відзначити 150 – річицю з часу заснування Полтавського товариства сільського господарства.

Нещодавно в конференц-залі Національної наукової сільськогосподарської бібліотеки (м. Київ) відбулася Х Всеукраїнська конференція молодих учених та спеціалістів, присвячена 150 – річчю з часу заснування Полтавського товариства сільського господарства.  В числі співорганізаторів конференції був і наш навчальний заклад.
В роботі наукового зібрання взяли участь і виступили Голова Комітету з питань науки і освіти  Верховної ради України, народний депутат України Л.М. Гриневич, президент Національної академії аграрних  наук України, академік НААН  Я.М. Гадзало,  народний депутат України Апостол М.В., заступник голови Полтавської  обласної ради В.П. Микійчук.
Полтавську область на конференції представляли:  директор Департаменту агропромислового розвитку Полтавської обласної державної адміністрації С.О. Фролов, заступник директора з наукової роботи в галузі рослинництва Інституту свинарства і АПВ НААН  Гангур В.В., науковці академії  доценти  Кочерга А.А.,  Самородов В.М., Опара Н.М., директор обласної універсальної  бібліотеки  ім. І.П. Котляревського Зеленська Т.І., директор Полтавського краєзнавчого музею ім.В. Кричевського  Фесик  К.Б., завідуюча природничим відділом Полтавського краєзнавчого музею ім.. В. Кричевського  Кигим С.Л.
Виступаючі на конференції говорили про велику  роль, яку відіграло Полтавське  сільськогосподарське товариство в становленні аграрних відносин на Полтавщині та подвижницьку роль вчених і полтавських меценатів в цьому процесі. Сучасна мережа аграрних наукових та навчальних закладів Полтавщини та обласна універсальна  бібліотека  ім. І.П. Котляревського були засновані згідно з ініціативи Полтавського сільськогосподарського товариства. Почесними членами Товариства були провідні вчені-аграрії: Д.І. Мендєлєєв, І.О.Стребут, О.С. Єрмолов, В.В. Докучаєв, А.С. Зайкевич. На конференції мова також ішла про необхідність відновлення роботи Полтавського сільськогосподарського товариства в сучасних умовах реформування економічних відносин в державі.
Учасники конференції вітали повідомлення про рішення Верховної ради України,  відзначити 150 – річчя з часу заснування Полтавського товариства сільського господарства на державному рівні. Урочистості з цього приводу заплановано провести в області  29 вересня 2015 року.