Наукові дослідження членів гуртка «Зелена варта»


Протягом весняного та літнього періодів студенти першого курсу, члени гуртка «Зелена варта», взяли участь у науково-дослідній роботі, мета якої – застосування екологічно безпечних протруйників у процесі підготовки насіння зернових культур.
Гуртківці дослідили бактерицидні властивості водних розчинів гіпохлориту натрію при попередній обробці насіння та підвищення польової схожості пшениці різних сортів.

 

Унаслідок проведених лабораторних експериментів встановлено, що завдяки протруюванню насіння розчинами гіпохлориту натрію покращилися показники енергії проростання і схожості насіння пшениці порівняно з контрольною групою, також проявився його значний стимулюючий вплив на проростання проростків.

Під час навчальної практики з навчальної дисципліни «Землелогія» під керівництвом доцентів Міщенко О. В. та Плаксієнко І. Л. проведена апробація дезінфікуючого засобу на основі гіпохлориту натрію як протруйника при вирощуванні кукурудзи та соняшнику. Експериментальна робота тривала два тижні на дослідній ділянці Полтавської державної сільськогосподарської дослідної станції ім. М. І. Вавилова Інституту свинарства і агропромислового виробництва НААН України.

На основі визначених показників енергії проростання, схожості кукурудзи та соняшнику й величини проростків порівняно з необробленими зразками та обробленими пестицидами зроблені висновки про ефективність ГХН як протруйника.

Але експеримент продовжується. Чекаємо врожаю!